Jaký bude váš důchod? Sociálka vám pošle přehled zdarma

17. 9. 2018 – 9:08 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Jaký bude váš důchod? Sociálka vám pošle přehled zdarma
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) rozesílá přehled důchodových dob lidem předdůchodového věku. Jsou zdarma a není třeba o ně žádat. ČSSZ rozešle zhruba sto tisíc dopisů během letošního září lidem předdůchodového věku. Konkrétně se jedná o muže narozené v roce 1957 a ženy, které se narodily v roce 1960, tj. lidi, kteří mají krátce před důchodem.

V tomto přehledu lidé zjistí, kolik mají odpracovaných let, dobu evidence na úřadu práce či vyměřovací základ - tj. přehled výdělků a další údaje, které má ČSSZ ve své evidenci. Rozesílané přehledy jsou zdarma a nemusí se o ně žádat.

Je to výhodné zejména pro lidi, kteří svůj důchod zatím moc neřeší. "Díky této službě si předem ověří, zda má ČSSZ ve své evidenci úplné údaje týkající se dob jejich důchodového pojištění," uvedl ústavní ředitel ČSSZ František Boháček.

"Zjistí-li, že jim určitá období chybí, začnou se zajímat o to, jak a kdy mohou chybějící doby doložit, aby se v předstihu připravili na podání žádosti o důchod," dodal Boháček.

Pokud do této věkové kategorie nepatříte, nezoufejte. Každý, koho zajímají jeho důchodové doby, může získat od ČSSZ přehled.

Buď můžete písemně požádat ČSSZ o vyhotovení informativního osobního listu důchodového pojištění. Každý občan má nárok na jeden zdarma za jeden kalendářní rok. Dále je možnost si to ověřit na ePortálu ČSSZ, kde je však přihlášení možné prostřednictvím tzv. eObčanky nebo aktivací uživatelského účtu.

ČSSZ nabízí rovněž online důchodovou kalkulačku, ve které si lidé předdůchodového věku mohou snadno spočítat orientační výši svého důchodu. Pokud máte krátce před důchodem v horizontu pěti let a chcete vědět, jaký bude váš důchod, můžete si to spočítat zde.

Zdroje:
MED, OSSZ

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články