Jedovaté panenky zahltily Česko!

20. 1. 2014 – 18:50 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jedovaté panenky zahltily Česko!
V čem je nebezpečnost u panenek z PVC? Obsah ftalátu v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně s | zdroj: NašePeníze.cz

Roztomilé, laciné, ale nebezpečné panenky z Číny. I když v několika případech je na obale uvedeno, že hračka je bez ftalátů, opak je pravdou.  Distributor není znám, nebo je firma nedohledatelná, a nebo neexistuje. Obsah ftalátů v panenkách je značně překročen a tudíž se dostává do organismu dítěte větší množství, které může způsobit vývojové vady.

Dostupné zvířecí studie prokazují u těchto ftalátů schopnost vyvolávat abnormální sexuální vývoj, především pohlavního ústrojí samčích mláďat savců. Zdokumentovány byly např. vrozené vývojové vady prostaty a penisu, vyústění močové trubice, retence varlat, změny v produkci spermií, snížení hmotnosti varlat, nadvarlat, prostaty atd. Popsány byly také další nežádoucí účinky na vývoj pokusných zvířat - potrat, zvýšené riziko uhynutí po porodu, retardace nitroděložního a postnatálního vývoje, změny ovarií, kosterní a kardiovaskulární vývojové vady.

Ve studiích na zvířatech bylo zaznamenáno např. zastavení ovulace, atrofie ledvin, narušení funkcí jater a snížení srdeční frekvence a krevního tlaku. Byla též popsána korelace mezi incidencí astmatu a výskytem materiálů obsahujících ftaláty v domácnostech, jakož i statisticky významně vyšší výskyt alergií a astmatu korelující s koncentrací ftalátů v prachu z domácností.

V čem je nebezpečnost u panenek z PVC? Obsah ftalátu v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány.

Jedovaté panenky jsou sice levnější, ale je na zvážení, jestli šetříme na spávném místě. Je lepší je nahradit hračkami z jiných materiálů, ať je to dřevo, látka, či jiný přírodní materiál. Hračky s ftaláty byly většinou nalezeny na Moravě ve Vietnamských  prodejnách, či v jejich obchodních domech.

Kterým panenkám se vyhnout?

Název panenek, kterým je dobré se obloukem vyhnout: Panenka HAPPY Girls ELEGANT DESIGN Belokid, Panenka Happy girl, Panenka SWEET DREAM - STYLE Rock, Panenka Fashion Charming, Panenka Aidella, Panenka BEAUTIFUL EVERLASTING FRIENDSHIP, Panenka MiniBeauty.

Na riziko ftalátů v hračkách z PVC upozorňuje především Ministerstvo zdravotnictví, sdružení Arnika a ekologický institut Veronica dodává konkrétní dopady ftalátů na organismus. Za obzvláště znepokojivou je považována expozice ftalátům v případě gravidních žen, předčasně narozených dětí a novorozenců. DEHP je schopen prostupovat placentární bariérou a působit na plod, což potvrzují i analýzy pupečníkové krve. Ženy podstupující určité lékařské zákroky během těhotenství mohou být vystaveny podstatně vyšším dávkám ftalátů, než činí průměrná expozice populace.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články