Ježíšek platí bitcoinem

24. 12. 2017 – 9:34 | Naše peníze | red | Diskuze:

Ježíšek platí bitcoinem
Ilustrační foto: Bitcoin | zdroj: freeimages.com

Virtuální kryptoměna bitcoin nejprve dobyla podsvětí. Pak zachvátila svět. A nakonec jí podlehl i Ježíšek…

Bitcoin nemá za sebou ani 10 let historie. Přesto se dostal na přední stránky novin a není snad člověka, který by o této kryptoměně alespoň neslyšel. Finanční poradci musí odpovídat na dotazy svých klientů, zda je vhodné do bitcoinu investovat. A ne jen mladí, digitálně zdatní klienti, ale i podnikatelé středního věku s mnoha lety investičních zkušeností, se na bitcoin ptají.

Není divu, že se bitcoin propracoval i k Ježíškovi. Sice po dvou tisíciletích nepatří již k nejmladším, ale stále jde s dobou. Kupříkladu tržní ekonomiku přijal bez výhrad, jak je patrné z návštěvy italských kostelů. Sice musel slevit ze svých zásad a do chrámu božího se vrátila tržiště, nyní se ale obchoduje alespoň pouze s církevním zbožím ve prospěch kostela.

Přijetí bitcoinu za své je pro Ježíška ještě přirozenější. Vždyť nabízí především duševní útěchu a příslib budoucího ráje – dvě komodity, které jsou přinejmenším stejně virtuální, jako nejstarší kryptoměna. A za ní navíc může nakupovat dárky, kterými potěší své věrné pod stromečkem.

Navíc bitcoin i Ježíšek mají jedno společné – oba potřebují víru. V tomto směru má Ježíšek navrch. Křesťanů je přibližně 2,4 miliardy. Tolik bitcoinů nebude nikdy ani vytěženo. Jejich maximální počet se uzavře na 21 milionech – a pak bude již jen klesat.

Kdykoli někdo ztratí pevný nebo bleskový disk s bitcoiny, vypere papírový záznam peněženky nebo zašle prostředky na neexistující účet, bitcoiny se nenávratně vytratí. Nejen proto je bitcoin deflační měnou. Čím méně bitcoinů bude, tím větší hodnotu může mít – a tím menší desetinná čísla se budou mezi lidmi převádět.

Ježíšek oproti bitcoinu nemá omezené množství následovníků. Musí sice soupeřit s dalšími náboženskými a filozofickými směry, ale ve skutečnosti je omezen pouze množstvím lidí. A to navzdory omezeným prostředkům dostupných na Zemi je fakticky neomezené.

Kupříkladu Elon Musk již plánuje kolonizaci Marsu. Zatím sice jen vozí vánoční dárky astronautům a kosmonautům (dle země původu) na mezinárodní vesmírnou stanici ISS, ale jak kdysi ukázal Neil Armstrong, vždycky je potřeba udělat první krok. A Elon Musk v tom nebude sám. Přidává se i NASA s požehnáním amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyhlídky má tak Ježíšek perspektivnější než bitcoin.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články