Jízda MHD v mnoha městech zdraží o desítky procent

5. 12. 2011 – 20:05 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jízda MHD v mnoha městech zdraží o desítky procent
Jízda hromadnou dopravou se od ledna většinou prodraží, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina tuzemských radnic dotuje městskou hromadnou dopravu z vlastní kapsy. Nyní však čeká většinu měst zdražování jízdného. Ani to, však dotování z městské kasy nezabrání. Ceny zvedají hlavně drahé pohonné hmoty, ostatní energie i vyšší DPH.

V Brně zdraží MHD, nejlevnější lístek vyjde místo 14 na 20 korun

Nejlevnější jízdenka v brněnské městské dopravě podraží od nového roku o šest korun. Brněnský dopravní podnik totiž bez náhrady zruší nepřestupnou desetiminutovou jízdenku za 14 korun a nejlevnější patnáctiminutový přestupní lístek na dvě zóny bude stát v Brně nově místo 18 korun dvacet korun.

Agenturu Mediafax informovala v pondělí o změnách v tarifech městské hromadné dopravy v Brně mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová s tím, že o zdražení dopravy ve městě rozhodli brněnští radní. Zvýšení cen jízdného magistrát odůvodnil především "zdražením energií a pohonných hmot a nutností pokrýt inflační růst".

"Jednorázová hodinová jízdenka na dvě zóny podraží v Brně o tři koruny na pětadvacet korun, měsíční předplatní jízdenka bude dražší o dvacet korun a bude stát 550 korun," řekla mluvčí. Dražší budou podle ní i ostatní typy předplaceného jízdného - měsíční přenosná vyjde místo 700 od nového roku na 750 korun, čtvrtletní podraží o devadesát korun na 1370 korun a roční předplatní bude stát od 1. ledna 4750 korun, což je o 90 korun více než letos. "Dopravní podnik nově zavádí roční přenosnou jízdenku, která bude stát 6100 korun," dodala mluvčí.

Dosavadní jednorázové jízdenky a přenosné předplatní jízdenky lze v Brně podle Škrancové použít jen do 7. ledna. Na dražší jednorázové jízdenky a přenosné předplatní jízdenky lze cestovat nejdříve 25. prosince.

Od poloviny roku nabídne nově DPMB cestujícím prodej jízdenek prostřednictvím krátkých textových zpráv. Takzvané sms jízdenky bude možné využít v tramvajích, trolejbusech a autobusech linek 1 – 99 v tarifních zónách 100 a 101. V nabídce budou podle Škrancové zatím dva typy – jízdenka na 75 minut za 29 korun a lístek na 24 hodin za 99 korun. Jízdenku si cestující budou objednávat odesláním sms zprávy z mobilního telefonu ve tvaru DPMB29 nebo DPMB99 na číslo 902 06. "Cestující může do vozu nastoupit až ve chvíli, kdy prostřednictvím textové zprávy jízdenku přijal," řekla Mediafaxu Škrancová s tím, že tyto jízdenky budou kontrolovat revizoři pomocí speciální aplikace v mobilním telefonu.

Teplická MHD zdraží na 20 korun

Jízné placené v hotovosti bude od ledna 20 Kč v prvním pásmu, zlevněné 15, stejně jako přepravné. Pro cestování v obou pásmech bude základní jízdné placené hotově do pokladny u řidiče ve výši 30 korun, zlevněné 20.

Pokud využíváte elektronickou peněženku, nebude zdražení pro vás tak výrazné. Plné jízdné bude 15,90 Kč v prvním pásmu (bylo nyní 14 korun), 28 Kč bude v případě obou pásem.

Zdražení se dotkne také časovek (lítaček) v čipových kartách, nebude ale tak markantní. Největší skok bude u placení mincemi přímo ve vozidlech.

Znojmo podraží od nového roku o 11 procent

Znojmo zdraží od nového roku o 11 procent jízdné v autobusech městské hromadné dopravy. Počítá s tím návrh radních, který musí ještě schválit zastupitelstvo, řekla ve čtvrtek agentuře Mediafax mluvčí radnice Renáta Bártová.

"Jednorázové jízdné bude většinou dražší, nově zavedené roční jízdné zase levnější," řekla mluvčí radnice druhého největšího města v Jihomoravském kraji.

Základní autobusový lístek ve Znojmě pro dospělého podraží z deseti na dvanáct korun, za děti zaplatí rodiče od nového roku místo pěti šest korun.

Jízdné v městských autobusech bylo ve Znojmě v posledních třech letech stabilní. Od roku 2010 je ale městská hromadná doprava součástí krajského integrovaného dopravního systému. Krajští radní, kteří integrovaný dopravní systém spravují, proto doporučili Znojmu jeho tarify zvednout. Podle zjištění agentury Mediafax totiž není prakticky možné, aby se v rámci systému jezdilo v jednotlivých částech regionu za různé ceny.

Podle mluvčí radnice Bártové dotuje město své autobusy ročně přibližně 14 miliony korun. "Po zvýšení tarifů bude platit radnice dopravní společnosti méně," řekla Bártová.

Nové tarify, které by mohly začít platit od ledna 2012, však podle radních nemusejí automaticky znamenat pouze dražší cestování. "Chceme například, aby dopravce nově zavedl za 1200 korun roční žákovské jízdenky pro děti od 6 do 15 let a studenty do 26 let. Děti a mládež tak zaplatí stokorunu měsíčně, až dosud přitom dávali žáci a studenti měsíčně za průkazku o dvacet korun více," řekl Mediafaxu starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Rozhodnutí radnice zároveň počítá s tím, že zastupitelé zvednou ruku pro bezplatnou přepravu dětem do věku 6 let, držitelům průkazu ZTP nebo ZTP/P, nositelům zlatých plaket Jánského za 40 odběrů krve, starobním důchodcům a částečně invalidním lidem starším 50 let.

Táborská MHD má být také dražší

Zdražení cen jízdného v MHD od 1. ledna příštího roku schválili v pondělí na svém zasedání také zastupitelé jihočeského Tábora. Běžná jízdenka bude od Nového roku dražší o dvě koruny, pokud s novými cenami budou souhlasit zastupitelé dvou okolních měst.

Navýšení cen jízdného se totiž netýká jen samotného Tábora, ale i Sezimova Ústí a Plané nad Lužnicí, které využívají služeb táborské MHD.

“Teď musí zdražení odsouhlasit ještě jednotlivá zastupitelstva těchto měst. Pro navýšení cen hlasovalo 14 z celkového počtu 27 zastupitelů,“ uvedl tajemník města Lubomír Šrámek.

V současné době se ceny jízdného pohybují od osmi do 14 korun za jízdu. Měsíční jízdenka vzroste o 60 korun. Ceny jízdného v městské hromadné dopravě na Táborsku se neměnily od ledna 2009. Důvodem zdražení je především zvýšení nákladů na provoz, včetně narůstajících nákladů na pohonné hmoty, mzdy i DPH.

Karlovarská MHD od ledna podraží částečně

 

Dražší časové jízdenky, ale zachování jednotlivého jízdného, tak bude od ledna 2012 vypadat situace v MHD v Karlových Varech. Jak pro agenturu Mediafax uvedl náměstek primátora Jaroslav Růžička (ALTER), důvodem je zvýšení DPH a pohonných hmot.

Zatímco jednotlivá jízdenka zůstane i nadále za 18 korun, cestující si připlatí za měsíční, čtvrtletní, pololetní a roční jízdenku. Cena se navýší v průměru o 15 procent.

„O zvýšení tarifu jsme uvažovali již delší dobu a teď nás k tomu donutilo zvýšení DPH a skokový nárůst cen pohonných hmot," uvedl náměstek primátora a předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary Jaroslav Růžička.

Naposledy ceny zvyšoval karlovarský Dopravní podnik před třemi lety. Podle analýzy, kterou si podnik nechal zpracovat, se ukázalo, že i přes zvýšení cen zůstává město jedním z nejlevnějších v rámci časových kuponů. Naopak jednotlivé jízdné je po Praze druhé nejdražší v Česku.

Radnice předpokládá, že pro příští rok bude dotace na veřejnou dopravu činit okolo 70 milionů korun.

Vsetíně změní jízdní řád MHD

Nový jízdní řád MHD bude platit ještě letos ve Vsetíně. Jak agentuře Mediafax řekla v pondělí mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová, změny jsou důsledkem zvyšujících se nákladů na MHD a cen nafty.

Nejvýraznější změna se týká linky číslo pět, která v určených hodinách obslouží místo Jasenic sídliště Sychrov. Nový jízdní řád začne platit od 11. prosince.

"Většina organizací a společností, které získávají finanční prostředky z rozpočtu města, musí od nového roku počítat se snížením dříve poskytovaných částek. Pro ČSAD Vsetín, které zajišťuje také provoz MHD ve Vsetíně, zůstane objem poskytnutých peněz zachován," konstatovala Čadová.

V souvislosti s plánovaným nárůstem DPH nastane několik organizačních změn v MHD, které ale nebudou měnit rozsah dopravy. Jedná se především o úpravu některých spojů. "Nejvýraznější změnou bude přesměrování linky číslo pět, která je vedena ve směru: Rokytnice, sídliště - náměstí - autobusové nádraží - Ohrada - Jasenice I – Červenka a zpět. V době od osmi do 12 hodin a potom od 15 hodin obslouží ve vybraných spojích sídliště Sychrov. V uvedených časech bude tedy zajištěna obslužnost ve směru z Ohrady na Sychrov a zpět. V ostatních časech bude linka číslo pět vedena v současné trase," objasnil plánované změny v MHD II. místostarosta města Petr Kořenek (ČSSD), který má na starosti také oblast dopravy.

Novým opatřením bude snížen celkových nájezd kilometrů na lince číslo pět a zároveň bude zajištěna lepší obslužnost sídliště Sychrov. "Všechny změny vedou k tomu, abychom při navyšujících se nákladech na MHD příliš nesnižovali dopravní obslužnost města Vsetína," doplnil Kořenek a dodal, že se zvyšováním cen MHD se zatím nepočítá. "Vzhledem k dalšímu zvýšení DPH, které nastane v roce 2013, vedení města čekají další kroky, které povedou k zefektivnění provozu MHD," uzavřel Kořenek.

Cena jízdného v trutnovské MHD se zvýší o korunu

Zvýšená sazba DPH, která začne platit od začátku roku 2012, se promítne i do cen městské hromadné dopravy v Trutnově. Jednotlivé jízdné se po pěti letech zvýší o korunu, řekla ve středu agentuře Mediafax mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.

Nárůst jízdného bude minimální, u dětí i dospělých bude činit u běžné jednorázové jízdenky jednu korunu, u časových jízdenek pak 10 korun. Ceny se přitom naposledy měnily v dubnu roku 2006.

"DPH vzroste v této oblasti služeb z 10 na 14 procent, takže ona jedna koruna kompenzuje vedle nárůstu daně i částečné pokrytí neustále se zvyšujících nákladů, protože například ceny pohonných hmot od roku 2006 výrazně stouply. I přes toto zdražení zůstane MHD stále výhodnější než linkové autobusy. Důraz bude od nového roku kladen i na větší využívání čipových karet,“ sdělila tisková mluvčí.

Běžná jízdenka zakoupená pomocí čipové karty bude stát od nového roku osm korun pro první a 10 korun pro druhé tarifní pásmo. Jízdenka placená v hotovosti u řidiče vyjde na 12 korun a bude ji možné zakoupit pouze pro druhé tarifní pásmo. První pásmo hromadné dopravy tak budou moci využívat cestující jen prostřednictvím čipové karty. Důvodem této změny je jednak omezení zneužívání jízdného z levnějšího pásma a jednak snaha o větší využívání moderního a výhodného odbavování pomocí bezkontaktní čipové karty. Cena za její pořízení se může cestujícímu při pravidelném dojíždění vrátit za jeden až dva měsíce a pak už cestující výrazně šetří.

To platí ještě ve větší míře při současném přechodu na časově zvýhodněné jízdenky. Větší využívání čipových karet také zkrátí časové prodlevy na zastávkách, protože si u řidiče nebude kupovat jízdenky tolik cestujících.

Minimální změna cen se týká rovněž měsíčních a čtvrtletních zvýhodněných tarifů, které se navýší o deset korun. Nově se zavádí čtvrtletní tarif i u zlevněného jízdného pro žáky, studenty a důchodce do 70 let, který vyjde na 280 korun – ti měli doposud možnost zakoupení maximálně měsíční časové jízdenky.

Havířov od ledna zdraží jízdné v MHD

Radní města Havířov ve středu schválili změnu tarifních podmínek pro cestující městskou hromadnou dopravou. Od ledna 2012 se zvyšuje cena jízdného placeného z elektronických peněženek z osmi na devět korun za jednu jízdu a ze čtyř na 4,50 koruny, informovala mluvčí radnice Eva Wojnarová.

"Mění se rovněž cena časových jízdenek podle typu v rozmezí od pěti do 30 korun. Ceny časových jízdenek ODIS platných na linkách MHD v Havířově budou vyšší v rozmezí od čtyř do 27 korun. Cena jízdného MHD placeného u řidiče se pro příští rok nemění a zůstává na 12 korunách za jízdu," uvedla mluvčí.

Přepravní společnost požádala město o schválení změn tarifních podmínek především z důvodu zvýšení DPH z 10 na 14 procent v roce 2012, zvyšování cen pohonných hmot a plánovaný nárůst počtu oprav autobusů, u kterých skončily záruční servisy.

MHD v Havířově zajišťuje společnost ČSAD Havířov 56 autobusy, z nichž polovina jezdí na zemní plyn. "Přepravu MHD zajišťuje ve dvou tarifních pásmech, první je po městě, autobusy ve druhém tarifním pásmu zajíždějí do okolních obcí. Dotace města přepravci jsou pro příští rok plánovány ve výši 53 miliony korun, v roce 2011 to bylo 51 milionů korun, v roce 2010 byla dotace ve výši 49 milionů korun," dodala mluvčí.

-MED/NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články