Jste nemocní a nezastihnou vás doma? Můžete přijít i o práci

22. 3. 2012 – 8:04 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jste nemocní a nezastihnou vás doma? Můžete přijít i o práci
Sami čeští politici si však s nemocenskou příliš hlavu lámat nemusí. Stačí omluva z jednání parlamentní komory či jejích orgánů a plný plat, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nárok na nemocenskou vzniká od 22. dne pracovní neschopnosti. Předtím (od 4. pracovního dne, při karanténě od prvního dne) platí nemocnému náhradu mzdy zaměstnavatel. Nová změna má dát možnost zaměstnavateli při porušení nemocenské podat zaměstnanci výpověď. Ten je doposud v době nemoci chráněn.

Jeden pohled říká, že nemocný má být doma a léčit se. Druhý pohled, který má především opozice, však nechce dát zaměstnavatelům takto "tvrdý" nástroj. Podle ČSSD je nemocný nezastižený doma trestán už tím, že může přijít o nemocenskou.

Někteří politici tedy chtějí dát osud zaměstnance, který nemocenskou porušil do rukou zaměstnavatelše Jiní zaměstnance zase brání, což zavání populismem, protože na to doplácejí pak zaměstnavatelé. Ať je správná cesta kterákoliv, sami čeští politici si s nemocenskou příliš hlavu lámat nemusí. Stačí omluva z jednání parlamentní komory či jejích orgánů a plný plat bez funkčního příplatku 55 900 korun hrubého s náhradami od 29 100 do 39 400 hrubého běží dál. Více v článku: Chcete místo malé nemocenské plný plat s náhradami? Staňte se politikem!

 

Nemocenská - kalkulačka  Kalkulačka - Spočítejte si na jakou nemocenskou máte nárok v době nemoci

 

VIDEO: Nemocný nesmí být zaměstnavatelem vyhozen z práce

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek: Nemocný nesmí být zaměstnavatelem vyhozen z práce

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články