K čemu je ještě vhodné stavební spoření? K financování bydlení?

1. 7. 2014 – 0:02 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

K čemu je ještě vhodné stavební spoření? K financování bydlení?
Způsobů, jakým je stavební spoření využíváno při řešení bytové otázky, je několik. Mezi nejčastější formu patří nezajištěné úvěry do 500 tisíc korun na různé druhy rekonstrukcí a renovací stávajícího bydlení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Již několikrát jsme vás informovali o skutečnosti, že stavební spoření ztrácí svůj punc výborného spořicího produktu. Abychom byli ovšem objektivní, musíme se na stavební spoření podívat i z jeho druhé, neméně používané a důležité stránky, kterou je jeho využívání v oblasti financování bydlení. A to nejen svého, ale i bydlení příbuzných v řadě přímé (děti, rodiče, sourozenci).

Způsobů, jakým je stavební spoření využíváno při řešení bytové otázky, je několik. Mezi nejčastější formu patří nezajištěné úvěry do 500 tisíc korun na různé druhy rekonstrukcí a renovací stávajícího bydlení. Další neopomenutelnou formou je kombinace úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru. Tato varianta je využívána zejména v okamžiku, kdy například nemovitost nebyla oceněna podle našich představ a samotná hypotéka by přesáhla 100 % hodnoty nemovitosti, nebo se klient chce dostat pod její určité procento z důvodu nižší úrokové sazby.

 

Dalším poměrně zajímavým a ne příliš rozšířeným způsobem, jak naložit se stavebním spořením, je použít ho jako nástroj k výuce finanční zodpovědnosti. Možná teď někteří z vás kroutí hlavou, ale vysvětlím vám to na příkladu:

Manželé Novákovi uvažují, že v následujících letech budou kupovat vlastní nemovitost, a to nejspíše pomocí hypotečního úvěru za cca dva miliony korun. Připravíme pro ně stavební spoření, na které si budou měsíčně odkládat částku odpovídající splátce uvedeného hypotečního úvěru. Za prvé si nezávazně (splátku lze totiž kdykoliv upravit nebo úplně vynechat) vyzkouší, jaká bude pro jejich rodinu finanční zátěž splácet úvěr, a za další v okamžiku realizace koupě budou mít k dispozici vlastní prostředky, které budou moci použít k uhrazení části kupní ceny nebo jako základ na vybavení nové domácnosti.

Jaký je tedy náš názor na stavební spoření? V určitých případech má své opodstatnění. Zejména jako příprava na řešení bytové otázky své nebo svých blízkých, případně na drobné rekonstrukce či vylepšování již vlastněných nemovitostí nebo jako příprava klienta na pozdější finanční zátěž.

Ohledně možností využití stavebního spoření doporučujeme konzultaci s vaším finančním poradcem, který vám pomůže vybrat nejvhodnější variantu pro financování vašeho bydlení.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články