Kalkulačka: Za péči o blízké máte nárok na tisíce měsíčně

23. 9. 2018 – 17:10 | Naše peníze | red | Diskuze:

Kalkulačka: Za péči o blízké máte nárok na tisíce měsíčně
zdroj: freeimages.com

Zavedení dlouhodobého ošetřovného způsobilo u mnoha lidí mezi dávkami na péči o nemocného zmatek. Zatímco ošetřovné můžete čerpat jen devět dní, dlouhodobé ošetřovné až desetinásobnou dobu. Spočítejte si, kolik v příštím roce dostanete.

Pro obě dávky ošetřovného platí některá shodná pravidla. Umožňují zůstat lidem doma v případě, kdy musí pečovat o dítě nebo o jiného nemocného člena rodiny. Nárok na ně mají pouze ti, kdo platí nemocenské pojištění. Více je ale rozdílů.

Ošetřovné je určeno lidem, kteří se v domácím prostředí starají o nemocného blízkého po dobu devíti kalendářních dnů. Pokud jste člověk, který žije sám, máte nárok na 16 dní ošetřovného. Nejčastěji jde o dítě nebo jiného příbuzného.

Žádat o ošetřovné mohou pouze zaměstnanci, podnikatelé dávku dostat nemohou. Vypočítává se z tzv. denního vyměřovacího základu, což znamená průměr hrubých příjmů v určitém období - nejčastěji za poslední rok.

Vypočítejte si výši ošetřovného v roce 2019: Kalkulačka - ošetřovné 2019 [xlsx]

Dlouhodobé ošetřovné náleží lidem, pečujícím o nemocného člena rodiny, který byl hospitalizován nejméně týden a zároveň lékař po propuštění rozhodl, že potřebuje celodenní péči po dobu nejméně 30 dní. Čerpat ho můžete až 90 dní od propuštění blízkého z nemocnice.

K ošetřování potřebujete souhlas nemocného, můžete se v něm ale střídat. U nezletilých se souhlas neuděluje. O dávku žádáte u Okresní správy sociálního zabezpečení, případně u zaměstnavatele, který dokument předá. Ošetřujícím může být příbuzný, případně partner pacienta nebo spolubydlící.

Na dlouhodobé ošetřovné mají nárok také podnikatelé. Zaměstnancům musí dát souhlas s nepřítomností v práci zaměstnavatel. Ten má v krajním případě možnost odmítnout - pokud mu to způsobí vážné provozní problémy.

Vypočítejte si výši dlouhodobého ošetřovného v roce 2019: Kalkulačka - dlouhodobé ošetřovné 2019 [xlsx]

Zdroje:
MED, MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články