Kalousek chce letos ušetřit navíc 30 miliard. Kde je vezme?

8. 1. 2012 – 20:09 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek chce letos ušetřit navíc 30 miliard. Kde je vezme?
Státní rozpočet na rok 2012, který ve třetím čtení schválili poslanci tuto středu, počítá s deficitem 105 miliard korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo financí v současnosti pracuje s variantou úspor na výdajové straně státního rozpočtu ve výši 30 miliard korun. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Může to však být i méně, nebo klidně i více," řekl ministr financí.

Přesné číslo bude ministerstvo podle Kalouska vědět až po zveřejnění lednové prognózy na přelomu ledna a února.

Čtěte také: Kalousek: Nemohu vyloučit, že ČR přijde o evropské miliardy

"Teprve na jejím základě navrhneme patřičný mix opatření, aby nebyl zvýšen deficit rozpočtu ani přes očekávaný výpadek příjmů," poznamenal Kalousek.

Pane Kalousku, kde chcete ušetřit?

Které rozpočtové kapitoly další šetření čeká, však ministr financí sdělit nechtěl. "Je možný plošný nebo selektivní přístup, já osobně preferuji druhou možnost. Dotkne se to provozu státu a některých investic, které budou pozastaveny," naznačil přece jen Kalousek.

Se škrty v mandatorních výdajích ostře nesouhlasí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "Rezervy jsou ve všech rezortech. Nelze se ubírat jen formou škrtání mandatorních výdajů, to je cesta do pekel," reagoval na ministrovo prohlášení šéf největší odborové organizace v zemi s tím, že je potřeba zaměřit se také na příjmovou stránku rozpočtu.

"Je potřeba udělat audit veřejných financí, který by nám řekl, jak na tom finance jsou. Pokud se chce po občanech, aby dali něco na oltář státu, tak musí být audity," požaduje Zavadil.

S příjmovou stránkou rozpočtu a audity veřejných financí podle odboráře souvisí také boj proti korupci, daňovým únikům a černé práci. "Bez toho nemůžeme chtít po občanech, aby si zase utahovali opasky a ještě více šetřili," prohlásil šéf odborářů Zavadil.

Státní rozpočet na rok 2012, který ve třetím čtení schválili poslanci tuto středu, počítá s deficitem 105 miliard korun. Schodek by tak měl být o 30 miliard proti letošnímu roku nižší. Zákon ale počítá s růstem HDP o 2,5 procenta, což je v současných podmínkách podle koaličních špiček nereálné. I Kalousek už před nedávnem připustil, že by česká ekonomika mohla dokonce klesat.

To zopakoval také v nedělním pořadu. "Neočekáváme, že krize bude trvat jen jeden rok, ale bude vleklá a dlouhá. Nemůžeme proto počítat s tím, že v dalších letech dojde k nějakému ekonomickému růstu," připustil Kalousek.

Zároveň ujistil, že pro letošní rok jeho ministerstvo nechystá žádné změny v plánovaných valorizacích sociálních výdajů. Pro další roky to však s odkazem na očekávanou dlouhodobou krizi nevyloučil. "Pracujeme s variantami změn valorizačních schémat," potvrdil šéf resortu financí.

-Filip Sušanka, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články