Kalousek prý připravil státní pokladnu o 525 miliard

16. 4. 2012 – 14:01 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek prý připravil státní pokladnu o 525 miliard
Navíc ministerstvo financí odpustilo 40,5 miliardy korun na daních, clech, poplatcích a odvodech, a to od roku 2006 do léta roku 2011, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Aktualizováno 16:40 - Bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím vyzval v pondělí premiéra Petra Nečase (ODS) k vyhození z vlády ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Nedokázal vybrat za svoje ministrování 525 miliard korun na daních a na poplatcích, odpustil dalších 40 miliard, zdůvodňuje návrh Jarolím.

"Pan Jarolím se svými názory neuspěl ani ve Věcech veřejných a musel rezignovat na pozici místopředsedy strany. Skutečně nevidím důvod, proč bych měl reagovat na každý zaujatý a nenávistný výpad, který nenašel podporu ani ve vlastní politické straně," uvedl pro Mediafax ministr Kalousek.

Od roku 2007 do roku 2011 nevybralo ministerstvo financí podle Jarolíma 525,283 miliard korun na daních a na poplatcích, polovina podle něj je kvůli nefunkčnímu výběru daně z přidané hodnoty. Jarolím si vyžádal podklady pro svoje tvrzení na ministerstvu financí. Z výpočtu vyňal období, kdy byl na ministerském postu Eduard Janota.

Navíc ministerstvo financí odpustilo 40,5 miliardy korun na daních, clech, poplatcích a odvodech, a to od roku 2006 do léta roku 2011. "Tedy v drtivé části za působení ministra financí Kalouska," poukazuje politik.

"Nelze daňově zatěžovat obyvatelstvo státu jen pro neschopnost vlády a zejména ministerstva financí vedeného Miroslavem Kalouskem vybrat více jak půl bilionu korun na daních," myslí si bývalý místopředseda nejmenší vládní strany.

Volá proto k odvolání Kalouska z funkce. Oslovuje jak premiéra Nečase, tak i zástupce VV na postech ministrů. "Apeluji na ministry za VV, aby ve vládě okamžitě iniciovali změnu na postu ministra financí a jinou strategii vládní finanční politiky," dodal Jarolím. Chce, aby se stát začal řídit doporučeními Národní ekonomické rady vlády (NERV), která jsou podle něj v protikladu s Kalouskovou fiskální strategií.

Bývalý místopředseda, který rozpoutal poslední vládní krizi a následně se opustil svůj stranický post, vyzval Kalouska k rezignaci už několikrát. "Miroslav Kalousek je pro mne jednoznačně symbolem všech negativních vlastností, které charakterizují v destruktivním slova smyslu dnešní politiku a politiky. Lži, manipulace, pletichaření a politikaření, podpora korupce nebo její krytí, blesková změna názorů a postojů, vulgární vyjadřování a dokonce i fyzické násilí," uvedl dříve Jarolím, když nabízel odchod z politiky výměnou za odchod Kalouska.

Ministr financí naopak v průběhu poslední vládní krize zkritizoval společně s Jarolímem celé Věci veřejné. "Ten pán, Jarolím, pán, co na mě podává ta trestní oznámení, není žádným excesem v té straně. On je takovým viditelným obrazem té strany," prohlásil. 

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články