Kalousek: Stát by letos mohl vybrat o 50 miliard korun méně

3. 1. 2012 – 8:43 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kalousek: Stát by letos mohl vybrat o 50 miliard korun méně
Ministerstvo financí ve své poslední makroekonomické prognóze z října z loňského roku počítá s letošním růstem české ekonomiky o jedno procento, Foto:TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by česká ekonomika letos mohla klesnout až o dvě procenta, což by oproti plánu znamenalo propad rozpočtových příjmů o 30 – 50 miliard korun.

Ministerstvo financí (MF) podle Kalouska pro letošní rok vypracovalo tři alternativní scénáře ekonomického vývoje. Sám ministr se přiklání k prostřední variantě, která počítá s poklesem HDP o jedno až dvě procenta.

Proti příjmům, které schválili poslanci v Zákonu o státním rozpočtu, by se tak podle Kalouska mohlo jednat o výpadek o 30 až 50 miliard korun. "Ovšem to je zvládnutelné, představuje to zhruba dvě procenta HDP," řekl Kalousek v pondělním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Na rozpočtovém deficitu ve výši 105 miliard korun by se tak podle něj nemuselo nic měnit.

Stejná čísla, tedy jedno až dvouprocentní pokles, uváděl ministr Kalousek poslancům už v polovině prosince při závěrečném projednávání rozpočtu ve sněmovně. "Berte to skutečně jako spekulaci. Mohu říkat jen to, co si myslím. Jak to bude doopravdy, to neví skutečně nikdo," okomentoval tehdy svůj odhad pro agenturu Mediafax.

Ministerstvo financí ve své poslední makroekonomické prognóze z října z loňského roku počítá s letošním růstem české ekonomiky o jedno procento. Už tehdy však odhad HDP oproti červenci snížilo o 1,5 procentního bodu. Oficiální čtvrtletní predikci zveřejňuje MF tradičně na konci ledna, ovšem je pravděpodobné, že letos to bude dříve.

V úterý vystoupí ministr Kalousek na mimořádné tiskové konferenci (od 14:00). Na ní podle MF představí předběžný výsledek pokladního plnění státního rozpočtu v roce 2011 a vliv realizovaných úspor na snížení jeho schodku.

-Ondřej Fér, Tomáš Cížek, Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články