Kanada hrozí zavedení víz vloni ji navštívilo 30 tis. českých turistů

2. 7. 2009 – 9:19 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kanada hrozí zavedení víz vloni ji navštívilo 30 tis. českých turistů
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Před zrušením kanadských víz v roce 2007 přitom navštívilo tuto zemi pouze přibližně 10 tis. českých turistů, díky zrušení víz tak zájem o návštěvu Kanady ze strany českých turistů prudce vzrostl. Kanada zrušila víza pro Čechy v říjnu roku 2007 tzn. je to pouze před rokem a osmi měsíci, nyní však opět hrozí jejich zavedením a to již možná od pondělí 6.července.


Důvodem tehdejšího odstanění vízové povinnosti byl fakt, že se tehdy 91% českých žádostí o kanadské vízum vyřídilo pozitivně ještě v den podání. \"Po zrušení víz došlo k velkému nárustu počtu českých turistů do Kanady, vloni jich tam vycestovalo přibližně 30 tis., v případě znovuzavedení víz předpokládáme pokles počtu turistů až o 1/3.\" Uvedl Tomio Okamura - viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA.

V případě zavedení víz pro české občany bude panovat opět nerovnovážný stav, kdy kanaďané víza pro vstup do České republiky nepotřebují, zatímco Češi do Kanady ano.

Problémem je to, že právě nyní probíhá hlavní sezona zájezdů do Kanady a vízové oddělení je zatím pouze na kanadském velvyslanectví ve Vídni. \"Vůbec nevíme, co máme dělat, když má být avizovaná vízová povinnost oznámena  podle předběžných informací v pondělí 6.července, což je však v ČR státní svátek, a přitom má desítky českých turistů zakoupené zájezdy do Kanady s odletem v úterý 7.července !!! Cestovní kanceláře tak vyčkávají a bojíme se situace, že turisté nebudou moci na již zcela zaplacené zájezdy odjet. Otázkou je, kdo zaplatí případné stornopoplatky ?\" Dodal Okamura.

Další velké množství Čechů má již také individuálně zakoupené letenky, jelikož v úterý 7.července letí také pravidelná linka ČSA mezi Prahou a Torontem. Co tedy budou dělat, pakliže 6.července Kanada oznámí, že 7.července zavádí víza ? \"Z kanadské strany jsme obdrželi pouze informaci, že v případě zavedení víz, bude během července opět vízové oddělení urychleně v Praze zřízeno, což nám bohužel v tomto případě nestačí......\" Řekl Okamura,

V současnosti je přitom podle Okamury jen na červenec prodáno několik stovek zájezdů v hodnotě více než 50 tis. Kč na osobu, jelikož Kanada je především poznávací destinace a vzhledem k rozloze země jsou zájezdy dražší.

Předpokládá se, že i po případném zavedení víz bude drtivá většina žádostí vyřízena ješte v den podání, jako tomu bylo do roku 1997, jelikož cílem kanadské strany není, stejně jako v minulosti, komplikovat cestu běžným českým turistům, ale cílem je rozlišit české občany, kteří se mají v plánu po návštěvě Kanady vrátit zpět do ČR od těch českých občanů, kteří  letí do Kanady se záměrem v této zemi zůstat. Jistou vinu však můžeme příčítat i příliš benevolentní imigrační politice Kanady, která však pramení z historie této země.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články