Káva z kávovaru je často plná olova tvrdí vědci

9. 12. 2013 – 18:32 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Káva z kávovaru je často plná olova tvrdí vědci
Olovo zásadně poškozuje nervy a ledviny, Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Dvě třetiny kávovarů na přípravu espresa mohou být životu nebezpečné, zvláště po jejich čištění od vápenatých usazenin. Uvolňují totiž do nápoje velké množství težkých kovů, hlavně olova!

Až dvě třetiny nejdražších kávovarů na přípravu espresa uvolňují do nápojů velké množství olova. Tato informace vyplývá z analýzy, kterou provedl německý Federální institut pro hodnocení rizik (BFR) v Berlíně.

Jak uvádí deník Der Spiegel, k uvolňování olova dochází zejména po pravidelném čištění od vodního kamene. "Naměřené hodnoty těžkých kovů hned po čištění přesahovaly limity doporučené EU až stonásobně. Druhotné testy prováděné po několika dnech zaznamenaly výskyt olova pětinásobný oproti povoleným limitům," uvedl deníku Der Spiegel laboratorní manažer Kappenstein.

Za přítomnost olova v kávě mohou silné čisticí přípravky odstraňující vápenaté usazeniny. Přípravky současně reagují s některými součástkami, které následně olovo uvolňují do vody.

Olovo zásadně poškozuje nervy a ledviny. Je velmi nebezpečné i pro těhotné ženy, protože prochází placentární bariérou a může tak poškodit vývoj mozku dítěte.

Spotřebitelům se doporučuje, než si začnou svůj oblíbený nápoj připravovat, aby po čištění kávovaru nechali delší dobu a několikrát za sebou protékat samotnou vodu, aby se odplavilo co nejvíc škodlivin.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články