Každoroční problém s uhlím, zdraží a bude nedostatkové tvrdí prodejci

9. 8. 2016 – 9:05 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Každoroční problém s uhlím, zdraží a bude nedostatkové tvrdí prodejci
Druhů uhlí na vytápění je samozřejmě spousta druhů a není možné všechny varianty pokrýt v jediném textu. Proto uvedené ceny berte jako orientační a platné pro vytápění klasickým hnědým uhlím. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Ačkoli je léto v plném proudu, právě teď je ideální doba myslet na zimu. Podle odborníků je nyní uhlí dost. Během následujících měsíců se vše může změnit a zřejmě podraží. Minulou zimu se uhlí prodávalo po troškách. Distributoři si museli vést mnohostránkové pořadníky zájemců, kdo si objednal uhlí v září, dostal ho klidně až v prosinci.

Domácnosti nákup uhlí nechávaly na poslední chvíli. Letos by se situace mohla opakovat, poptávka je zatím mizivá. "Očekávám, že až se rozjedou ty střední kotelny, větší, hlavně ten ořech 2, se kterým byl loni největší problém, tak zase bude nedostatek," řekl TV Nova prodejce Jan Heřmánek.

TIP: Přehled: Kolik stojí uhlí a jak se nenechat ošidit

Podle mluvčí Severní energetické je zatím tohoto nejžádanějšího druhu (Ořech 2) ve všech velkoskladech dostatek. "Je za zvýhodněné ceny, ale od října se bude zdražovat," upozorňuje ale Gabriela Sáričková Benešová.

Mimo sezónu se teď ořech dvojka prodává průměrně za 265 korun. Loni to bylo o tři koruny více. Od září by ale cena měla začít stoupat a dostat se až ke hranici 300 korun za metrák.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články