Každý sedmý člověk na světě hladoví

30. 5. 2012 – 20:15 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Každý sedmý člověk na světě hladoví
Tři čtvrtiny chudých na světě žijí ve venkovských oblastech a většina z nich je závislá na zemědělství. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Každý sedmý člověk na světě trpí podvýživou. Píše se to ve zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), kterou ve středu představil její šéf José Graziano da Silva.

"Nemůžeme tvrdit, že máme udržitelný rozvoj, když téměř každý sedmý muž, žena, či dítě zůstávají pozadu a jsou oběťmi podvýživy," cituje agentura AFP Graziana da Silvu

Zpráva byla vydána před summitem o trvale udržitelném rozvoji, který se uskuteční 20. až 22. června v brazilském Rio de Janeiru.

"Na summitu v Riu máme jedinečnou příležitost zhodnotit možnosti, jak nejlépe zajistit chudým trvalý přístup k potravinám," dodal šéf FAO. Podle něj hladoví sedmina populace, což je zhruba miliarda lidí.

José Graziano da Silva vyzval vlády, aby investovaly do infrastruktury a hájily práva chudých lidí v přístupu ke zdrojům potravin.

Tři čtvrtiny chudých na světě žijí ve venkovských oblastech a většina z nich je závislá na zemědělství. Pro 2,5 miliardy lidí, kteří získávají a vyrábí potraviny pro svoje vlastní potřeby či obživu, je nezbytný trvalý přístup k přírodním zdrojům, jako jsou půda, voda a les, píše FAO.

Podle Da Silvy je nutné, aby lidstvo přešlo ke konzumaci výživné stravy a omezilo plýtvání potravinami. Ročně se ve světě plýtvá zhruba 1,3 tunami potravin, což je téměř třetina světové produkce potravin určených pro konzumaci lidmi. Odpovídá to více než deseti procentům celosvětové kalorické spotřeby.

"V roce 2050 se očekává, že bude na světě žít devět miliard lidí, což znamená, že vzroste množství potřebných potravin. Vzroste tak tlak na světový zemědělský a potravinový systém a zdroje," uvedl José Graziano da Silva. "Nejhorší na tom je, že přestože podnikneme nezbytná opatření a produkce potravin vzroste o 60 procent, která jsou nutná pro splnění celosvětových požadavků, stále zde bude nejméně 300 milionů lidí, kteří budou v roce 2050 hladovět," řekl šéf FAO.

Červnová konference v Riu se zaměří na obnovení politických dohod o udržitelném rozvoji.

 

-Katerina Cervenková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články