Každý třetí obchodník ve sběrnách surovin šidí

3. 3. 2013 – 19:14 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Každý třetí obchodník ve sběrnách surovin šidí
Vykupovatelé surovin si velmi často nevedou ani evidence výkupu vybraných surovin. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Téměř třetina podnikatelů, kteří vykupují sběrné suroviny, nedodržuje předpisy. Neváží suroviny na ověřených vahách a často také spotřebitele šidí nesprávným účtováním, k porušení předpisů došlo u 105 z 332 kontrol, vyplývá to ze zprávy České obchodní inspekce (ČOI) za rok 2012

"Také vykupují prospěšná zařízení nebo jejich části, jako jsou kryty kanálů, sloupů veřejného osvětlení, nebo dopravní značky," uvádí inspekce.

V průběhu roku 2012 provedli inspektoři celkem 332 kontrol zaměřených na aktivity provozoven vykupujících druhotné suroviny od spotřebitelů. Porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové pravomoci zjistili inspektoři v celkem 105 případech.

Nejčastějším prohřeškem podnikatelů s druhotnými surovinami bylo vážení na neověřených vahách. "Velmi často také 'zapomínají' seznámit prodejce s cenou vykupovaných surovin i přesto, že mají ze zákona povinnost informovat," uvádí inspekce.

Vykupovatelé surovin si velmi často nevedou ani evidence výkupu vybraných surovin. "Kontroly se také zaměřily na jevy, při nichž lze odhalit trestnou činnost. Zejména evidence výkupu vybraných surovin může napomoci při pátrání po pachatelích krádeží. Z těchto důvodů probíhaly některé kontroly ve spolupráci s policií, Českou inspekcí životního prostředí nebo živnostenskými úřady," uvádí zpráva inspekce.

Na základě zjištěných nedostatků uložily jednotlivé inspektoráty celkem 104 pokut ve výši 364 000 korun. Nejvíce pokut rozdala inspekce v Ústeckém a Libereckém kraji. Naopak nejpoctivější obchodníci, kteří vykupují druhotné suroviny, jsou v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

 

 

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články