Kde děti bezstarostně kupují alkohol? Na internetu!

23. 2. 2012 – 9:40 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde děti bezstarostně kupují alkohol? Na internetu!
Pokud si děti nechají zásilku zaslat prostřednictvím České pošty či jiným doručovatelem, odpadá příležitost pro osobní kontrolu věku kupujícího zcela, Foto: Heureka/NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Pouze dva ze 12 internetových obchodů, které nabízejí prodej alkoholu v Česku, kontrolují věk kupujícího při převzetí zásilky. Upozornil na to ve čtvrtek průzkum časopisu dTest, jehož právníci se kvůli riziku nezákonné distribuce alkoholu do rukou nezletilých obrátili na policii.

Průzkum dTestu se zaměřil na to, jakým způsobem e-shopy zjišťují, jestli je kupujícím dospělý nebo nezletilé dítě, a jak zabezpečují prodej alkoholu pouze lidem starším 18 let. Celkem zkoumal šest kritérií, mezi kterými byly i všeobecné obchodní podmínky nebo dotaz na věk před vstupem na webové stránky s nabídkou alkoholu, případně obdobný dotaz těsně před nákupem.

"Tak špatné výsledky jsme rozhodně nečekali. Z dvanácti prověřovaných obchodů uspěly pouze dva," okomentoval výsledky autor průzkumu a právní poradce časopisu dTest Lukáš Zelený. "Většina obchodů se spokojila s tím, že kupující na dotaz, zda je plnoletý, odpověděl, že ano," dodal. Zásilku alkoholu pouze pro dospělé mají zajištěné jen weby nakup.itesco.cz a potravinydomu.cz, které zboží doručují svépomocí a upozorňují na kontrolu věku při převzetí.

Jinde se alkohol může podle zjištění dTestu bez zvláštní námahy ocitnout v rukou nezletilých a prakticky bez omezení. "A pokud si nechají zásilku zaslat prostřednictvím České pošty či jiným doručovatelem, odpadá příležitost pro osobní kontrolu věku kupujícího zcela. Zákon přitom hovoří jasně, když takovýto způsob zásilkového prodeje výslovně zakazuje," upozornil Zelený.

"V současné době jsme kontaktovali Policii ČR ve věci zahájení správního řízení s deseti internetovými obchody pro podezření z porušení zákona na úseku ochrany před alkoholem a jinými návykovými látkami," uzavřel právní poradce časopisu.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články