Kdy zdraží hypotéky a běžné úvěry? Kolik si připlatíme?

5. 8. 2017 – 0:21 | Hypotéky | red | Diskuze:

Kdy zdraží hypotéky a běžné úvěry? Kolik si připlatíme?
zdroj: freeimages.com

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na včerejším zasedání rozhodla zvýšit základní úrokové sazby. Jak moc a jak rychle se měnové rozhodnutí promítne do ceny hypoték?

Česká národní banka včera rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb s účinností od dnešního dne. 2T repo sazba vzrostla o 0,2 procentního bodu na 0,25 %, lombardní sazba se zvýšila o 0,25 procentního bodu na 0,5 % a diskontní sazba zůstala beze změny na 0,05 %. Jde o první zvýšení sazeb od listopadu 2012.

Zvýšení základních úrokových sazeb ČNB se promítne na finančním trhu poměrně rychle. Prognóza České národní banky předpokládá zvýšení mezibankovní tříměsíční sazby 3M PRIBOR do konce roku na 0,5 %. Včera přitom dosahoval 0,31 %. A úrokové sazby mají i dále růst. Za dva roky v roce 2019 se má vyšplhat až ke 2 %.

Graf 1: Prognóza vývoje mezibankovní úrokové sazby 3M PRIBOR

3M PRIBOR - mezibankovní úrokové sazby - predikce ČNB

Zdroj: ČNB

Variabilní sazby hypoték budou první

Zvyšování úrokových sazeb se promítne i do hypotečních úvěrů. Základní úrokové sazby ČNB určují cenu peněz pro banky, od nich se odvíjí cena peněz na mezibankovním trhu a odtud se vyšší úroky přelijí mimo jiné do úrokových sazeb hypoték. Nejrychleji změnu pravděpodobně pocítí stávající klienti s variabilní úrokovou sazbou.

Hypoteční úvěry s variabilní sazbou jsou nejčastěji navázány na 1M PRIBOR (jednoměsíční mezibankovní úrokovou sazbu). Ta se včera nacházela na úrovni 0,2 %. Ostatně jako v průměru celý letošní rok. Jakmile tato úroková sazba vzroste, příští měsíc budou lidé s pohyblivými sazbami platit více.

Vliv na cenu hypoték ale nebude velký

Česká národní banka přistoupila k minimálnímu zvýšení úrokových sazeb. Velmi pravděpodobně se sice toto zvýšení promítne i v ceně hypoték, ale opět v řádu desetin procenta. Navíc ještě může zapracovat konkurenční prostředí a banky ke zvýšení úroků přistoupí spíše později než dříve.

„Nedělejme si iluze, že zvýšení základní sazby centrální banky o 20 bazických bodů zásadním způsobem změní podmínky na úvěrovém trhu,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér ČNB, a dodal: „Je to spíš naznačení směru, kam sazby mohou směřovat. Reálné úrokové podmínky se tím změní minimálně.“

V rámci tlumení hypotečního boomu ČNB pracuje především s kapitálovými přirážkami a „doporučeními“, která omezují poskytování hypotečních úvěrů mnohem efektivněji.

Další zvýšení sazeb? Zatím spíše není v dohledu

Česká národní banka byla první centrální bankou v regionu, která ke zvýšení sazeb přistoupila. A to navzdory setrvávajícím nulovým sazbám v eurozóně. Evropská centrální banka (ECB) přitom v současnosti zvyšování sazeb a utahování kohoutků měnové politiky neplánuje.

Podle Jiřího Rusnoka to ale není problém. Situace České republiky je diametrálně odlišná od situace v eurozóně, které se nedaří nastartovat růst mezd a pokles nezaměstnanosti. Nicméně uvolněná měnová politika ECB může být překážkou dalšímu dohlednému zvyšování sazeb v Česku. Zájemci o hypoteční úvěr se tak zatím nemusí obávat rychlého růstu úroků.

„Dle nás dojde k dalšímu zvýšení sazeb ve druhém až třetím čtvrtletí 2018 a pak na začátku roku 2019,“ uvádí  Jiří Polanský, analytik České spořitelny (ČS). Obdobný názor má i Miroslav Novák, analytik Akcenta: „Pokud se však podíváme na novou inflační prognózu ČNB, tak nás v nejbližších čtvrtletích žádné výrazné zvyšování sazeb rozhodně nečeká.“ Ještě později ČNB přistoupí ke zvyšování sazeb podle Petra Sklenáře, hlavního ekonoma J&T Banky: Další zvýšení sazeb se pravděpodobně odsouvá hluboko do příštího roku, možná až na samotný konec roku 2018.“

S tímto ale nesouhlasí Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro ČR: Pokud by následný vývoj na trhu byl po dnešním „testovacím“ zvýšení sazeb poměrně klidný a koruna by dle našeho očekávání nevykazovala známky výraznějšího posílení, nelze vyloučit v letošním roce ještě jedno zvýšení sazeb. Ve dvouletém horizontu v tuto chvíli předpokládáme růst základních sazeb ČNB až na úroveň 1 %.“

Zvyšování sazeb v letošním roce připouští i Viktor Zeisel, analytik Komerční banky (KB): Podle našeho odhadu ji [ČNB – pozn. red.] rostoucí domácí inflační tlaky přimějí centrální bankéře zvyšovat sazby ještě jednou. Mělo by se tak stát na listopadovém zasedání. V příštím roce pak podle nás přijdou ještě další tři zvýšení sazeb. Největší nejistotou je budoucí politika ECB. Pokud ta nezačne také utahovat svou měnovou politiku, tak bude ČNB sazby zvedat těžko. Druhou nejistotu představuje kurz koruny. Jestli bude posilovat příliš, tak sazby také porostou pomaleji.“

Velmi kritický je ke kroku České národní banky Jiří Cihlář, analytik NextFinance: ČNB zůstávala u nulových sazeb, i když už ekonomika rostla a byla nízká nezaměstnanost. To nemohlo vést k ničemu jinému, než že si domácnosti naberou levné hypotéky. A když se tak stalo, sazby ČNB jdou nahoru. A to zase nepovede k ničemu jinému, než že zdraží i hypotéky. To je hodně jedovatý koktejl. Přesně tak se chovala americká centrální banka před rokem 2008. Skončilo to globální krizí, která zasáhla skoro celý svět.“

S tak přísnou kritikou nesouhlasí Jakub Seidler: Dle našeho názoru je postupný růst sazeb v současné situaci již žádoucí. Ekonomický růst je příznivý a v některých ohledech lze v ekonomice již pozorovat známky přehřívání. Řada ekonomických ukazatelů se pohybuje na svých nejpříznivějších historických hodnotách, nulové sazby tak již nejsou konzistentní se současným stavem ekonomiky a vedou ke vzniku nerovnováh.“

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články