Kolik stály poslední útoky hackerů? Odborníci spočítali jakou udělali škodu

11. 3. 2013 – 18:37 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik stály poslední útoky hackerů? Odborníci spočítali jakou udělali škodu
IT specialisté také upozorňují, že zatímco se útoky z minulého týdne odehrály za velkého mediálního zájmu, v naprosté tichosti probíhají snahy hackerů zmocnit se citlivých dat, a to na dennodenní bázi. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Škody a ušlé zisky za necelých 10 milionů korun si vyžádaly útoky internetových pirátů, hackerů, na internetové servery bank, médií a mobilních operátorů uskutečněné v minulém týdnu. Vyplývá to z pondělních analýz poradenské společnosti PwC Česká republika.

Útoky na webové stránky, které způsobily nedostupnost řady portálů některých internetových služeb, jsou podle odborníků především demonstrativní ukázkou zranitelnosti internetu. "Významné riziko z pohledu případné ztráty osobních dat tyto útoky sice nepředstavovaly, ukázka síly hackerské komunity a jejích možností to však byla zajímavá," komentoval dění posledních dní Tomáš Kuča, partner v oddělení Řízení společnosti PwC ČR.

Mnohé firmy se proto ve stínu událostí z minulého týdne rozhodly investovat miliony korun do zlepšení svého zabezpečení, aby se do budoucna podobným útokům ubránily. Účinnost těchto investic je však podle PwC přinejmenším nejistá.

IT specialisté také upozorňují, že zatímco se útoky z minulého týdne odehrály za velkého mediálního zájmu, v naprosté tichosti probíhají snahy hackerů zmocnit se citlivých dat, a to na dennodenní bázi. Podle analýz se jedná zejména o pokusy z Číny, Ruska a z Dálného východu směřující do západní Evropy a USA. Útoky se tak nevyhnou ani českým firmám.

Poznatky PwC přitom naznačují, že české firmy mají stále v oblasti bezpečnosti dat velké slabiny. Mimo jiné jim často IT služby poskytuje dodavatel, který nedokáže prokázat splnění základních bezpečnostních a kontrolních mechanismů. "Situace, kdy společnost s obratem v řádu miliard nechá spravovat své klíčové obchodní systémy partnera, který nemá příslušná prověření, je v západní Evropě či ve Spojených státech nemyslitelná. Právě do těchto oblastí by měly firmy investovat své prostředky spíše než do boje s hackerskými útoky, jako jsme viděli minulý týden," zakončil výklad závěrů analýzy PwC Tomáš Kuča.

 

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články