Kolik zaplatíte za školní pomůcky a kroužky pro děti?

29. 8. 2018 – 12:30 | Naše peníze | red | Diskuze:

Kolik zaplatíte za školní pomůcky a kroužky pro děti?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Prázdniny jsou v samém závěru a rodiče začínají děti připravovat do školy. S tím také souvisí nákup školních pomůcek, které každý školák potřebuje do výbavy. Školní potřeby se mohou prodražit, proto jsme pro vás porovnali ceny vybraných pomůcek. Kde můžete nakoupit levněji?

Každý rodič, který vysílá své dítě do školy, se jistě ke konci srpna potýká s úkolem nakoupit školní potřeby. A že jich není málo. Většinou se také toto období velmi prodraží, avšak můžete i ušetřit. Ceny vybraných školních pomůcek jsme porovnávali v obchodních řetězcích Albert, Tesco, Penny Market a Globus.

Například ceny aktovek se liší. Nejlevnější seženete v Albertu, kde stojí 799 Kč. Nejvíce pak za ni zaplatíte v Tescu. Podobně jsou na tom ceny za penál, nebo kufřík na výtvarné potřeby. Penál levněji seženete za 119 Kč v Penny Marketu, kufřík za 129,90 Kč v Globusu.

Výrazný rozdíl se týká cviček na tělesnou výchovu. V Tescu, Globusu i v Penny Marketu je koupíte za 89,90 Kč, dráž vás vyjdou v Albertu, kde stojí o 30 Kč více.

Co se týče ostatních pomůcek, jako jsou sešity, pastelky, pravítka nebo lepidla, to vše koupíte za přibližně stejné ceny. V Globusu seženete rovnou celou soupravu pravítek. Pera na psaní se pak liší podle toho, zda chcete dítěti koupit obyčejné kuličkové pero, nebo nějaké kvalitnější, dražší i se zmizíkem.

Nákup pomůcek vás může vyjít pouze na 1 389 Kč, pokud si vyberete levnější, někdy i méně kvalitní pomůcky. Záleží také, zda budete chtít dítěti koupit například klasickou školní aktovku nebo anatomický batoh, který vyjde dráž.

školní pomůcky - srovnání cen

Kroužky pro děti

Zájmových kroužků je hodně a jsou nejen časově, ale i finančně náročné. Lze však najít i levné varianty, proto jsme pro vás připravili přehled, na kolik vás kroužky mohou vyjít a které jsou mezi dětmi oblíbené.

Například Dům dětí a mládeže (DDM) na Praze 2 nabízí kroužky už od 1200 Kč na rok, můžete však zaplatit i za půl roku. Oblíbené kroužky jsou zde především sportovní, taneční a keramické. "Nejoblíbenější kroužky, které děti navštěvují, jsou sportovní, taneční a keramické. Levné kroužky rodiče pořídí za 1200 Kč na rok. Dražší pak záleží na tom, zda děti potřebují pro kroužek nějaké pomůcky, například pro taneční různé oblečení," řekl Liboslav Matoušek, zástupce ředitele DDM Praha 2.

I když se už kroužky začínají rychle naplňovat, místa se zde stále najdou. "Přihlašování na kroužky začalo už 1. července, ale děti se můžou stále přihlásit. Příští týden také pořádáme den otevřených dveří," doplnil Liboslav Matoušek.

Ve Středisku volného času Labyrint v Kladně pořídíte pro své dítě kroužek už od 1000 Kč na rok. Většina kroužků se platí na celý rok, u některých je možnost zaplatit na půl roku. Oblíbené jsou zde u dětí hudební, taneční kroužky, ale i počítačové. "Oblíbené jsou klasicky hudební, taneční kroužky. U holčiček převládá zumba, hip-hop nebo břišní tance. Chlapci mají oblíbený kroužek počítačových her nebo také hry pro logické myšlení," řekla ředitelka Labyrintu Blanka Bendlová.

Labyrint nabízí také kroužek Legorobotiku, na kterém se střediskem spolupracují pracovníci a studenti z ČVUT. Zájem je i o air soft, o kroužek mladí hasiči nebo rybáři. Rodiče své děti mohou stále přihlásit, i když jsou některé kroužky již plné. "Počítáme s tím, že se většina rodin vrací z dovolených teprve ke konci srpna. Také se rodiče dozví rozvrh svých dětí, až na začátku září, takže nápor očekáváme příští týden," doplnila Blanka Bendlová.

V Domě dětí a mládeže v Hradci Králové se kroužky naplnily velmi rychle. Do některých své rodiče děti už nepřihlásí. "Teď už je skoro pozdě se hlásit, některé už mají opravdu plno," řekl pro televizi Nova ředitel DDM Vojtěch Horák. Ceny za kroužky se pohybují od 500 Kč do 3000 Kč za rok.

Ve Středisku volného času Kroužky jsou u dětí velmi oblíbené sportovní kroužky, také kroužek švadlenky nebo výtvarné obory. Stále více se stává oblíbený kroužek vaření nebo přírodověda. "Tradičně jsou oblíbené sportovní kroužky. V našich partnerských školách, kde vedeme kroužky florbalu, badmintonu, sportovních her a bojových sportů máme právě v těchto oborech zájmových kroužků vždy plno. Děti také rády tvoří v kroužcích keramiky, švadlenky nebo ve výtvarných oborech. Na vzestupu je opět kroužek vaření, kde se jen trochu proměnila skladba dětí, které na kroužek chodí. Hlásí se nám sem stále více šikovných kluků," uvedla pro TN.cz Sandra Tomsová, výkonná ředitelka Kroužků.

Ceny kroužků se zde pohybují od 850 Kč na pololetí. "Základní cena většiny kroužků je 850 Kč na pololetí. Tato cena může být individuálně navýšena o nájemné, které se liší v každé škole, a případně o pomůcky potřebné na kroužek," doplnila Sandra Tomsová.

Přihlásit své dítě stále můžete. Přihlašování na kroužky začíná teprve od září. "Naše kroužky začínají od října a přihlašování do nich startuje právě nyní od září. Rodiče mohou sledovat naší aktuální nabídku kroužků v mateřských a základních školách v našem rozvrhu kroužků na www.krouzky.cz. Vyplní naší on-line přihlášku nebo se přihlásí telefonicky a my už se o vše postaráme," dodala Sandra Tomsová.

Ceny všech kroužků se liší většinou podle toho, zda si vyberete kroužek, který není tak nákladný na pomůcky nebo se rozhodnete zaplatit pouze za půl roku. Některé kroužky jsou pouze individuální a za ně zaplatíte také více.

Oblíbené u dětí jsou také dětské oddíly, které zajišťují pro děti celoroční program. Například dětský oddíl Sportík, který je součástí Českého svazu ochránců přírody, pořádá pro děti turistické výpravy, tábory nebo víkendové akce. "Hlavní náplní činnosti oddílu je turistika, vytváření vztahu k přírodě a v neposlední řadě také zábava a to nejen pro členy na víkendových akcích, táborech a schůzkách, ale také pro veřejnost. Oddíl pořádá akce pro veřejnost (Ukliďme česko, sázení stromků) nebo se jich účastní (zažít město jinak, soutěž Zlatý list)," řekl pro TN.cz Pavel Tůma ze Sportíku.

Oddíl si zakládá na osobitém přístupu k dětem, také mohou děti později i zůstat v oddílu jako vedoucí. Sportík pořádá například jednou za měsíc víkendové výpravy nebo pobyt na horách a tábor. Například třítýdenní tábor vás zde vyjde na 3000 Kč.

Kroužky pro děti

Zdroje:
TV NOVA, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články