Koncesionářské poplatky lidem vadí, chtějí je zrušit

4. 11. 2009 – 5:51 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Koncesionářské poplatky lidem vadí, chtějí je zrušit
Koncesionářské poplatky lidem vadí, chtějí je zrušit, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Rozhlasové a televizní poplatky mají svůj prapůvod v koncesionářském poplatku, který byl do českého prostředí zaveden v roce 1923 zákonem o telegrafech na jehož základě bylo vydáno vládní nařízení, které určilo podmínky pro zřizování, udržování a provoz telegrafů. Uvádí na svém blogu Eduard Kožušník (ODS), který je jedním ze dvou navrhovatelů zrušení koncesionářských poplatků v Česku.

 

Povolení vlastnit televizi

V roce 1955 se jako reakce na televizní vysílání doplnil rozhlasový poplatkový řád o nový institut, kterým se stal televizní poplatek. V té době však stále platilo, že k přijímání jak rozhlasového tak i televizního vysílání bylo potřeba zvláštní povolení. S postupným rozšiřování povědomí o právu na informace, byla v roce 1964 novým telekomunikačním zákonem odstraněna povinnost získat povolení k užívání rozhlasových a televizních přijímačů. I nadále zůstala zachována povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky, avšak nyní již bez konkrétního protiplnění.

- Koncesionářské poplatky za televizi a rádio má hradit stát z rozpočtu

 

Koncesionářský poplatek zrušte, volí lidé

 

Koncesionářské poplatky vadí více než polovině lidí, nejčastěji lidem preferujících levicové strany. Spíše než formou poplatků, by měla být veřejnoprávní média financována přímo ze státního rozpočtu. vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos Tambor. Zrušení koncesionářských poplatků chtějí podle průzkumu dvě třetiny lidí.

Zrušení koncesionářských polatků podpořilo na webu přes 41.000 lidí.

Návrh v aktuální podobě má České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo) nahradit od roku 2012 příjem ze zrušených poplatků odpovídajícím příspěvkem ze státního rozpočtu v celkové výši 7,8 miliardy korun. Obě veřejnoprávní média ale změnu odmítla, obávají se ohrožení své nezávislosti v případě financování státem.

 

Kolik nás stojí koncesionářské poplatky

 

Výše koncesionářských poplatlů je u rozhlasu 45 korun a u televize 135 korun měsíčně.

Zrušení poplatků, které jsou podle tvůrců návrhu druhem daně či výpalného za sledování televize a poslech rozhlasu, by podle předkladatelů mimo jiné ušetřilo náklady na jejich výběr a správu v celkové výši přes 300 milionů korun. Navrhovaná změna je podle Kožušníka spravedlivější, domácnost by ušetřila ročně 2160 korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články