Končí skutečně refinancování hypoték?

26. 11. 2014 – 17:18 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Končí skutečně refinancování hypoték?
Média svými prohlášeními, že končí refinancování hypoték na našem trhu, opět jen potřebovala zvýšit svoji sledovanost. V oblasti refinancování hypotečních úvěrů se ani po tom, co vstoupil v platnost NOZ, prakticky nic nemění. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V médiích se objevila informace, že od účinnosti nového občanského zákoníku (NOZ) dojde k zastavení refinancování na hypotečním trhu nebo minimálně k jeho velmi výraznému ztížení.

A prý za to může nově zavedený institut, a to „Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti“. Na začátek by bylo asi fér uvést, že toto omezení bylo již využíváno i před účinností nového občanského zákoníku, avšak jako smluvní závazek zejména v zástavní smlouvě, kdy v případě porušení hrozila dlužníkovi „jen“ smluvní pokuta. Na základě nového občanského zákoníku lze zapisovat „Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti“ do katastru nemovitostí, a to jako věcné právo.

Pro začátek bude asi dobré vysvětlit, co „Zákaz zcizení a zatížení nemovitosti“ vlastně znamená:

• Zákaz zcizení nemovitosti představuje zákaz zejména prodeje nemovitosti, jejího darování nebo směny a v rámci některých užších výkladů zaznívá taktéž zákaz pronajmutí nemovitosti.

• Zákaz zatížení nemovitosti neumožňuje zatížení žádným jiným věcným právem, např. zástavním právem, věcným břemenem apod.

Pro banky jsou tyto instituty ochranou před zřízením např. věcného břemene na zastavenou nemovitost, které může způsobit její znehodnocení. Pro vlastníky nemovitosti může být ochranou před podvody s převody nemovitostí.

Jaký bude přístup jednotlivých bank k této „novince“?

V praxi bych postoj jednotlivých bank rozdělil na dvě části. První část nebude věcné právo zapisovat do katastru nemovitostí a bude mít tato omezení uvedena pouze v zástavní smlouvě (Hypoteční banka, Komerční banka). Druhá část sice věcné právo zcizení a zatížení bude na listu vlastnictví uvádět, ale bude se odkazovat na text zástavní smlouvy, kde zatížení vůbec nebude figurovat nebo bude uvedeno, že je možné na základě písemného souhlasu banky (Česká spořitelna, Raiffeisen bank, Sberbank).

Z výše uvedeného vyplývá, že média svými prohlášeními, že končí refinancování hypoték na našem trhu, opět jen potřebovala zvýšit svoji sledovanost. V oblasti refinancování hypotečních úvěrů se ani po tom, co vstoupil v platnost NOZ, prakticky nic nemění. A jediné v čem mají média pravdu, je to, že se skutečně snižují počty refinancovaných úvěrů. Nicméně tento fakt nemá nic společného s novou zákonnou úpravou, ale jde pouze o změnu v přístupu bank ke svým současným klientům.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články