Krize nás učí lépe hospodařit s penězi

12. 5. 2009 – 3:28 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize nás učí lépe hospodařit s penězi
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Nový průzkum v období krize odhaluje nejvýraznější posun v chování spotřebitelů od 2. světové války. Průzkum definuje řadu faktorů podílejících se na vzniku zcela nového spotřebitelského chování v důsledku dopadů finanční krize, které se začaly projevovat v roce 2008 a změnily vyhlídky a přístup evropských občanů.



Lidé ještě nikdy tolik nepřemýšleli o svých výdajích a úsporách, k čemuž je samozřejmě nutí potřeba lepšího hospodaření s vlastními finančními prostředky.Až 78 % dotázaných obyvatel Evropy uvedlo, že plánuje utratit méně na každodenních výdajích za potraviny, nebo pohonné hmoty.

- Na české firmy začíná doléhat recese, obchodní partneři neplatí včas
- Obchodní centra: Zákazníci jsou, ale šetří!
- Ekonomická krize postihla již pětinu Čechů, více než polovinu dopad krize čeká

Psali jsme dříve:
Lidé se přirozeně snaží šetřit peníze tak, že omezují návštěvy restaurací, kupují levnější produkty a služby a obecně utrácejí daleko méně. Jedním z důsledků nového přístupu spotřebitelů k nákupům je například nárůst prodeje výrobků s privátní značkou, tzv. \"private label\", což je zboží, které zpravidla nabízejí obchodní řetězce jako levnější alternativu běžného výrobku prodávaného pod jménem externího dodavatele. Kupující “přehodnocují své potřeby”, dojde-li na to, jaký typ výrobku si koupí. - Stoupá prodej výrobků s privátní značkou

Finanční krize a nejistoty přihrávají také finančním poradcům, kteří díky recesi zaznamenávají větší počet klientů, kteří hledají alternativní možnosti pro své úspory.

Krize zpomalila růst cen a oddálila důchod

Díky recesi však nerostou ceny základních potravin i dalších komodit tak rychle. Přes to obavy spotřebitelů ohledně cenové dostupnosti základního zboží přetrvávají.

Studie také odhalila, že každý čtvrtý Evropan kvůli finanční krizi plánuje odložit odchod do důchodu (28 %) a 65 % Evropanů chce více šetřit, aby si vynahradili ztráty z roku 2008.

Do popředí nyní proniká efektivnější hospodaření s penězi, kdy 69 % dotázaných spotřebitelů chce utrácet jen za to, co si mohou dovolit, přičemž dochází ke změně priorit – na prvním místě jsou základní potřeby, pak úspory a následuje omezování „zbytných“ potřeb. Spotřebitelé tak naznačují větší zájem o využití platebních karet k aktivní kontrole svých výdajů a důslednějšímu řízení útraty s využitím měsíčních výpisů.

Nákup přes internet poroste

Ukázalo se, že lidé chtějí více využívat internet, protože jim nabízí možnost výhodnějších nákupů (66 % v porovnání s 56 % před půl rokem).

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články