Které bankovky se nejčastěji padělají a jak je poznat?

26. 2. 2013 – 18:28 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Které bankovky se nejčastěji padělají a jak je poznat?
Jak odhalit padělek? Buďte pozorní, radí banka, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká národní banka (ČNB) zadržela v roce 2012 celkem 3586 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny. Bylo to téměř o tisíc méně než v roce 2011 a většina padělků českých peněz patří do kategorie jednodušších falzifikátů, řekl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Padělky zadržené ČNB mají hodnotu 3,75 milionu korun. Nejčastěji padělanými jsou dlouhodobě bankovky 1000 a 500 korun. Tyto hodnoty neslo vloni sedm z deseti zadržených padělků. Pro srovnání - v roce 2011 bylo na území ČR zadrženo celkem 4541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny v celkové hodnotě 2,94 milionu korun.

"Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilými technikami, padělatelé nejčastěji pracovali s inkoustovými tiskárnami a kopírkami. Takové falzifikáty zpravidla nebývají příliš zdařilé, buď nemají žádné ochranné prvky, anebo jsou tyto pouze jednoduše napodobené," doplnil Lízal, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku.

Kvalita padělků se v porovnání s předchozími roky nezměnila, drtivá většina jich vznikla v inkoustových tiskárnách nebo na barevných kopírkách. V pětistupňové škále nebezpečnosti, která odpovídá školnímu hodnocení, je 82 procent padělků českých bankovek hodnoceno 4. nebo 5. stupněm. Takové falzifikáty se označují jako méně zdařilé nebo neumělé a nenesou zpravidla žádná nebo pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků.

Jak odhalit padělek? Buďte pozorní, radí banka

"Přítomnost základních ochranných prvků si může člověk ověřit ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením," popisuje postup Lízal. Pokud při manipulaci s bankovkami či mincemi vznikne podezření na jejich nepravost, musí je člověk odevzdat bance nebo Polici ČR.

 

 

 

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články