Kteří pumpaři nabízejí nekvalitní benzín? Občanské sdružení vylákalo seznam z ČOI

11. 10. 2010 – 13:33 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kteří pumpaři nabízejí nekvalitní benzín? Občanské sdružení vylákalo seznam z ČOI
Občanské sdružení podalo na ČOI žalobu k Městskému soudu Praha, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Seznam prodejců pohonných hmot, kteří loni neprošli kontrolou kvality, zveřejnilo v pondělí na svém webu občanské sdružení Acta non Verba. Soupis získalo lstí od České obchodní inspekce (ČOI).

ČOI seznam oficiální cestou odmítá poskytnout, řekl Mediafaxu předseda sdružení Vojtěch Razima.

I když ČOI čelí několika civilním žalobám, odmítá oficiálně nepoctivé čerpací stanice zveřejnit, neboť jí v tom údajně brání zákon.

Sdružení Acta non Verba na obchodní inspekci podalo žalobu před více než rokem. Její projednávání ale nebylo dosud nařízeno. Zástupci sdružení se proto rozhodli změnit strategii. "Využili jsme zákon o poskytování informací a položili ČOI dva na sobě nezávislé dotazy. Nejprve jsme se zeptali na seznam všech kontrol, které ČOI provedla v roce 2009. Po získání tohoto seznamu se Acta non Verba dotázala na seznam všech čerpacích stanic, které kontrole ČOI vyhověly, " popsal princip předseda sdružení Razima s tím, že ČOI oba seznamy bez problémů poskytla. "Oba získané seznamy jsme poté porovnali a tak vytvořili soupis špatných pumpařů," doplnil Razima s tím, že veřejnosti je k dispozici na webových stránkách http://www.kverulant.org/pumpari.html.

"Máme radost, že jsme tentokrát vyzráli nad úředním šimlem a mohli jsme dát seznam k dispozici veřejnosti. Ale kauza tím pro nás nekončí. Chceme, aby ČOI tyto informace poskytovala pravidelně a automaticky. Budeme se s ČOI soudit dál a věřím, že nakonec vyhrajeme," dodal Razima.

Občanské sdružení podalo na ČOI žalobu k Městskému soudu Praha v srpnu 2009. "Mrzí nás to, chápeme, že městský soud je zavalen prací, přesto si myslíme, že rychlé vyřízení této věci je v zájmu nejen motoristů, ale i celé veřejnosti," uzavřel předseda občanského sdružení, které se letos do povědomí veřejnosti dostalo díky snaze o odstranění billboardů v okolí dálnic a rychlostních komunikací.

Seznam čerpacích stanic, které neprošly kontrolou, odmítá ČOI dlouhodobě zveřejnit s tím, že nejde o problém, který by způsoboval vysokou škodu na majetku a ohrožoval zdraví. S postupem inspekce souhlasí i Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

 

Seznam nepoctivých pumpařů

coi-nevyhovujici-benzinky.jpg

Zdroj:kverulant.org/

 

Jedním z provozovatelů čerpacích stanic ze zveřejněného seznamu je společnost Benzina. Ředitel úseku jakosti Benziny Václav Loula však věrohodnost tohoto seznamu napadá. "V loňském roce jsme měli jen dvě pochybení - v Mělníku a v Plzni. Obě se netýkala hlavních pohonných směsí, ale doplňkové směsné motorové nafty. Konkrétně šlo o nižší bod vzplanutí, měření ukázala 50 až 51 stupňů Celsia, přičemž normy požadují stupňů 55. V obou případech jsme dostali třicetitisícovou pokutu, tedy na spodní hranici. V Říčanech ani Mladé Boleslavi jsme však loni žádný problém neměli a ani nevíme o tom, že by s námi ČOI kvůli těmto čerpacím stanicím zahájila správní řízení," reagoval Loula.

Benzina přitom patří k těm čerpacím stanicím, které dlouhodobě volají po tom, aby ČOI nepoctivé prodejce pohonných hmot zveřejňovala. "My už to děláme a své výsledky pravidelně zveřejňujeme na vlastních internetových stránkách. Aktuálně jsme tam zveřejnili výsledky kontrol za 2. pololetí 2010," doplnil Loula.

Několik čerpacích stanic má v seznamu také společnost Tank ONO, podle něj loni neprošly stanice v mělnické Kořínské ulici, v Nýřanech či Vošticích u Vysokého Mýta. "Nějaké malé odchylky u nás loni byly. Šlo myslím o rozdílný bod vzplanutí asi na dvou nebo třech pumpách, nejspíš u nafty. Už si to moc nepamatuji. Jde o čistě technický problém, kdy v komoře zůstane zbytek benzinu. Není to tak, že by tam někdo nalil vodu," řekl Petr Ondra z technického úseku Tank ONO a dodal, že podle něj zákazník ani nic nepozná.

Podle Ondry je navíc pravděpodobné, že k podobným problémům může dojít i v budoucnu. "K našim čerpacím stanicím najíždí 40 cisteren denně. Nemůžeme vědět, jestli je před tím někdo dobře vypláchl. Navíc jsou od firem, které leckdy ani neznáme. Jsou to totiž smluvní dopravci. S tím prostě nic nenaděláme, může se to stát dnes stejně jako zítra," prohlásil Ondra.

Naopak společnost Lukoil, jejíž dvě čerpací stanice na seznamu také figurují, se z kontrol prý poučila. Kontrolou ČOI neprošla loni v dubnu čerpací stanice na hraničním přechodu v Hevlíně a o dva měsíce později nevyhověly pohonné hmoty ani v Trutnově. V obou případech šlo také o nedostatky týkající se bodu vzplanutí. "Bod vzplanutí je především bezpečnostním parametrem motorové nafty a jeho hodnota nemá zásadní vliv na kvalitu, respektive provoz motoru. Přesto společnost Lukoil oba případy důsledně prošetřila a dospěla k názoru, že oba nedostatky malou kontaminací motorové nafty benzínem při přepravě zboží z terminálu na čerpací stanici. Po benzínu byla vždy do komory cisterny naložena nafta. Společnost proto hned přijala taková opatření, aby k podobné situaci už nemohlo dojít. O jejich účinnosti svědčí fakt, že od července 2009 odebrala ČOI na našich čerpacích stanicích více než 20 vzorků motorové nafty a u žádného nebyl zjištěn jakýkoliv problém," informoval marketingový manažer společnosti Lukoil Marek Zouvala.

-Michal Hrbek, Jiří Táborský, Filip Sušanka,Mediafax

Kam dál?

- Benzínky které mají nekvalitní pohonné hmoty stát konečně zveřejní

- Stočit tachometr už nepůjde, ministerstvo dopravy našlo cestu

- Zlevňování benzínu skončí, kam pro nejlevnější pohonné hmoty?

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články