Lednový skok cen má být mírnější tvrdí analytici

16. 1. 2012 – 20:00 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lednový skok cen má být mírnější tvrdí analytici
. Daleko důležitější by tak pro centrální bankéře měl být vývoj v zahraničí, který je dosti pochmurný, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lednový sezonní skok cen by neměl být tak silný, jako v některých dřívějších letech, domnívají se analytici. Uvedli to v reakci na ceny průmyslových a zemědělských výrobců za prosinec, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Aktuální data o výrobních cenách celkově potvrzují zmírnění nákladových inflačních tlaků, což by se v dalších měsících mohlo pozitivně projevit i v cenách pro konečné spotřebitele,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Slábnoucí domácí poptávka by podle něj měla i v letošním roce držet ceny na krátké uzdě. „V meziročním srovnání se dynamika cen v průmyslu výrazně zbrzdila. Zatímco v listopadu byly vyšší o 5,3 procenta, v prosinci již jen o 4,6 procenta. Pozitivní zpráva o cenách přišla i ze zemědělství, kde se ceny snižují meziměsíčně o 0,3 procenta. V meziročním srovnání jejich tempo brzdí na 3,6 procenta, zatímco ještě v listopadu byly vyšší o 5,3 procenta. Jde o pozitivní zprávu, protože se tak zmírňují důvody pro další zvyšování cen potravin na českém trhu. A to především v případě produkce rostlinné výroby,“ doplnil.

„Obavy z dluhové krize v eurozóně a zpomalující růst globální ekonomiky se projevil v cenách nerostných surovin. Ceny ropných produktů se tentokrát zvýšily jen mírně, ceny kovů a kovových výrobků klesly o 0,4 procenta. Optimismus, s nímž finanční a komoditní trhy vykročily do letošního roku, a napětí spojené s Íránem ovšem opět zvýšily ceny ropy, což se v posledních dnech projevilo i na cenách pohonných v ČR,“ okomentoval prosincová data David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Výkyvy cen ropy a dopady dluhové krize na kurz koruny by podle Marka mohly zbrzdit či dokonce zvrátit dezinflační trend v cenách průmyslových výrobců. „Nicméně jádrová inflace - po vyloučení cen v potravinářství a ropných produktů - v produkčních cenách by měla zůstat v blízkosti dvou procent. Nyní dosahuje 2,4 procenta,“ uzavřel.

„Nejzajímavější je pro nás vývoj v zemědělském sektoru, kde ceny klesly o 0,3 procenta meziměsíčně a od červa jsou dokonce nižší o více než osm procent. Indikuje to nižší ceny potravin v následujících měsících,“ řekl agentuře Mediafax Jiří Škop, analytik Komerční banky.

Také z pohledu České národní banky (ČNB) je z pondělních dat podle Škopa patrně nejdůležitější vývoj cen v zemědělství. „Celkově se domácí inflační data v poslední době vyvíjí v proinflačním směru, nicméně se jedná o dočasný důsledek slabší koruny a očekávaného zvýšení sazby DPH. Daleko důležitější by tak pro centrální bankéře měl být vývoj v zahraničí, který je dosti pochmurný. ČNB by tak měla ponechat sazby v nejbližších měsících nezměněny, naše predikce dokonce počítá se sazbami na úrovni 0,75 procenta až do konce roku 2013,“ dodal.

Ceny průmyslových výrobců se v prosinci meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta, meziroční růst klesl na 4,6 procenta z listopadových 5,6 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali meziměsíční růst o 0,3 procenta, meziroční o 4,8 procenta.

-Denisa Křížová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články