Letecké společnosti nemají pojištění proti úpadku, lidem tak většinou zbydou místo letenek pouze bezcenné papírky

23. 6. 2009 – 4:05 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Letecké společnosti nemají pojištění proti úpadku, lidem tak většinou zbydou místo letenek pouze bezcenné papírky
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Současné problémy letecké společnosti SkyEurope poukázaly na dlouhodobý závažný problém, který se řeší také v rámci celé Evropské unie. Letecké společnosti totiž nemusí mít, na rozdíl od cestovních kanceláří, pojištění proti úpadku. Klienti tak nemají žádný zákonný nárok na vrácení svých peněz, za které si nakoupili letenky. Přitom jen od roku 2000 již zkrachovalo v zemích EU více než 50 (!!) leteckých společností !


Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA ke zprávě uvedl: \"Zajímavé je však to, že se Evropská komise po celých podledních pět let snažila povinné pojištění leteckých společností proti úpadku zahrnout do vloni nově přijatého Nařízení Evrospkého parlamentu č.1008/2008 o společných pravidlech pro poskytování služeb letecké přepravy, které platí pro všechny země EU od 1.listopadu 2008.\"

K tématu:
-
SkyEurope vyhlásila bankrot
- České dráhy v létě zlevní a zavedou nové výhodné jízdenky do zahraničí
- Cestování: Obliba autovlaků roste, České dráhy loni odvezly na Slovensko přes pět a půl tisíce aut

Proti původnímu návrhu Evropské komise (prošel také Evropským parlamentem), kde byla zakotvena povinnost
pojištění leteckých společností proti insolvenci a úpadku, se totiž postavila Rada Evropy, složená z členů vlád jednotlivých členských zemí EU a kvůli tomu nakonec povinné pojištění leteckých společností proti úpadku neprošlo. Důvodem byl zřejmě velmi silný lobbing leteckých společností.

Výsledkem je tak tato situace, kdy peníze klientů nejsou vůbec chráněny. Navíc, především nízkonákladové letecké společnosti často nevlastní ani žádný majetek ( letadla mají na leasing, nejsou tedy jejich), klienti se svých peněz tedy velmi obtížně domáhají i případnou soudní cestou.

Přitom právě původní návrh Evropské komise vycházel z reality, že došlo k rozmachu nízkonákladových leteckých společností a tím ke zvýšenému množství krachů a klienti tak přišly o své peníze. Nové jednání o zakotvení povinného pojištění leteckých společností proti úpadku je tak nyní zcela v nedohlednu.

\"Letecké společnosti SkyEurope však nelze upřít jeden pozitivní fakt. Má velkou zásluhu na tom, že díky jejímu nástupu na český trh před několika lety došlo k velkému snížení cen letenek z České republiky, což samozřejmě uvítali všichni čeští turisté.\" Doplnil Tomio Okamura.



Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články