Lidé by se měli dozvědět předem, že jim končí fixace úroků. Navrhuje Fincentrum

20. 3. 2012 – 21:24 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé by se měli dozvědět předem, že jim končí fixace úroků. Navrhuje Fincentrum
Také na Slovensku zákonodárci zavedli od 1. ledna 2012 povinnost informovat spotřebitele o blížícím se konci fixace a seznámit jej s návrhem nové úrokové sazby minimálně dva měsíce předem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Fincentrum podalo na Legislativní odbor Ministerstva financí ČR návrh na zavedení povinnosti bankám alespoň dva měsíce před koncem fixace hypotéky sdělit klientovi nové podmínky na další období.

Podle odhadů Fincentra skončí do konce roku 2012 fixace u 38 tisíc hypoték v celkovém objemu přes 61 mld. Kč. Na sjednání výhodnějších podmínek pro další období však spotřebitelé podle firmy nemají dostatek času. Doplnění legislativy, o které Fincentrum požádalo Legislativní odbor Ministerstva financí ČR, by podle firmy mohlo postavení spotřebitele významně posílit. Možnosti převést svůj hypoteční úvěr k jiné bance za lepšími podmínkami totiž využije jen malá část spotřebitelů.

"Nízká míra využití možnosti refinancovat hypoteční úvěr na konci období fixace je dána především nedostatkem času pro jednání s jinými bankami. Informaci o konci fixace úrokové sazby a o nových podmínkách úvěru na další období získávají spotřebitelé pozdě. Mezi jednotlivými bankami jsou přitom v tomto ohledu významné rozdíly. Slušné banky tak doplácejí na ty chamtivé," uvádí Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Podobná situace platila do konce roku 2011 také na Slovensku. V rámci novelizace zákona o bankách zde však zákonodárci zavedli od 1. ledna 2012 povinnost informovat spotřebitele o blížícím se konci fixace a seznámit jej s návrhem nové úrokové sazby minimálně dva měsíce předem.

V rámci české legislativy bohužel takováto informační povinnost stanovena není a vše tedy podléhá pouze smluvnímu ujednání mezi konkrétní bankou a spotřebitelem.

"Věřím, že velmi jednoduchá úprava domácí legislativy pomůže spotřebitelům včas reagovat na změny trhu i na bankou navržené úpravy podmínek úvěru. Zlepšení možností refinancovat úvěr na bydlení přispívá ke snížení dluhové zátěže spotřebitelů a pomůže vyhnout se většinou nemístným poplatkům za předčasné splacení úvěru," doplnil Stuchlík.

Podobná úprava legislativy s cílem podpořit spotřebitele při snaze o refinancování hypotéky má také další opodstatnění - úroková sazba nabídnutá bankou spotřebiteli pro následující období fixace bývá ve většině případů vyšší, než jsou aktuálně nabízené sazby klientům novým, o které musí banka na volném trhu usilovat. Lze se tak podle firmy domnívat, že takto banky hřeší právě na nedostatek informací nebo času spotřebitele ke změně poskytovatele hypotečního úvěru.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články