Lidé mají problémy se splácením hypoték, přibylo nedobrovolných dražeb

6. 4. 2011 – 11:00 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé mají problémy se splácením hypoték, přibylo nedobrovolných dražeb
Dražby nemovitostí představují nejrychlejší cestu, jak efektivně vyřešit naše pohledávky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V roce 2010 se v České republice uskutečnilo celkem 785 nedobrovolných dražeb, přitom v roce 2009 jich bylo pouze 150. Jak ve středu informovala specializovaná firma  na dražby, důvodem nárůstu je zejména stoupající počet nesplácených hypotečních úvěrů.

Firma očekává, že i letos počet nedobrovolných dražeb poroste. „Na rozdíl od úvěrových a kreditních společností, které možnosti nedobrovolných dražeb již maximálně využívají, bankovní instituce při vymáhání pohledávek teprve v současné době začínají objevovat možnosti a výhody, které jim nabízí dražby ve srovnání s exekučním řízením. Předpokládám tedy, že zejména ve druhé polovině roku 2011 začnou i banky ve větší míře využívat dražební systém,“ uvedl Radim Hasman, člen představenstva Eurodražby.

To potvrzuje i Karel Suchý, vedoucí oddělení regionální centra z České spořitelny. „Dražby nemovitostí představují nejrychlejší cestu, jak efektivně vyřešit naše pohledávky. Navíc i cena, za kterou se nemovitost prodá prostřednictvím dražby, je pro nás, ale i pro klienta, velmi často mnohem výhodnější.“

Nemáte na splátky? Jednejte s bankou Nemáte na splátky? Jednejte s bankou!


„Kupující se nedobrovolných dražeb občas zbytečně obávají. Právně je přechod vlastnictví v dražbě mnohem bezpečnější, než klasickou kupní smlouvou,“ dodal Hasman.

Firma loni provedla celkem 360 nedobrovolných dražeb, což představuje 45 procent ze všech dražeb tohoto typu, které byly zrealizovány v České republice.

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články