Lidé požadují rozdělení peněz bohatých ve prospěch chudých

13. 1. 2012 – 14:28 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé požadují rozdělení peněz bohatých ve prospěch chudých
Představy veřejnosti o tom, jak zmenšení příjmových rozdílů mezi bohatými a chudými zařídit, však nejsou jasné, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Více než dvě třetiny české veřejnosti požadují, aby vláda pomocí vyšších daní přerozdělovala příjmy těch, kteří mají vysoké příjmy, ve prospěch chudých, vyplývá z průzkumu společnosti STEM zveřejněného v pátek. Zároveň 69 procent dotázaných považuje za správné, aby schopní lidé měli mnoho peněz.

Že by se měly rozdíly v příjmech mezi bohatými a chudými zmenšit, se domnívá 78 procent dotázaných. Tento názor ve společnosti posiluje od poloviny 90. let, od poloviny minulé dekády byl již poměrně stabilní. Oproti předchozímu roku stoupla podpora tohoto názoru o čtyři procenta.

Češi však zároveň přiznávají, že by schopní lidé měli mít více peněz. Souhlasí s tím 69 procent obyvatel, stejně jako předchozí rok.

<%Anketa28%>

Představy veřejnosti o tom, jak zmenšení příjmových rozdílů mezi bohatými a chudými zařídit, však nejsou jasné. Podle názoru 67 procent oslovených by vláda měla příjmy těch, kteří jsou na tom dobře, přerozdělovat ve prospěch těch, kteří na tom dobře nejsou.

Peníze bohatých chtějí pro chudší hlavně voliči ČSSD a KSČM

Názory na sociální a příjmové rozdíly ve společnosti jsou podle průzkumu podmíněny vzděláním, majetkovým zajištěním a politickou orientací respondenta.

Středoškoláci a vysokoškoláci, dobře finančně zajištění lidé a stoupenci pravice častěji považují rozdíly ve společnosti za jev, který je její běžnou součástí a nepodporují nivelizaci těchto rozdílů.

Proto snížení rozdílů mezi příjmy bohatých a chudých podporuje pouze 60 procent stoupenců ODS a 55 procent příznivců TOP 09. Z řad příznivců KSČM a ČSSD je to naopak 90 procent.

 

-Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články