Majitelé hotelů a restaurací vyrazí do boje za stravenky a snížení DPH pro restaurace

- Firmy autor: Redakce NašePeníze.cz

Zachovat stravenky a převést služby restaurací do snížené sazby DPH požadují čeští hoteliéři a restauratéři sdružení v Asociaci hotelů a restaurací ČR (AHR ČR), v nejbližších týdnech proto chystají masivní podpůrnou kampaň.

Podle průzkumu chodí lidé se stravenkami v době oběda do restaurací o 53 procent více, než zaměstnanci, kteří stravenky nedostávají, Foto:SXC

Podle průzkumu chodí lidé se stravenkami v době oběda do restaurací o 53 procent více, než zaměstnanci, kteří stravenky nedostávají, Foto:SXC , zdroj: NašePeníze.cz

Agentuře Mediafax to řekl generální sekretář AHR ČR Václav Stárek. "V současné době připravujeme podrobnou studii, na jejímž základě budeme argumentovat naše postoje jak vůči veřejnosti, tak i státním orgánům. Následující kampaň na podporu našeho dlouhodobého úsilí v oblasti DPH tak bude podložena jasnými čísly a argumenty," řekl Mediafaxu Stárek.

Nyní restaurace fungují tak, že suroviny pro výrobu pokrmů nakoupí se sníženou desetiprocentní sazbou DPH, zatímco na konečný pokrm prodávaný zákazníkům je uvalena základní dvacetiprocentní sazba DPH. To považují členové AHR ČR za diskriminační a zvlášť pro malé podniky a provozovny dokonce likvidační. Požadují proto, aby služby restaurací byly přeřazeny do snížené daňové sazby.

Podle studie, kterou asociace vytvořila ve spolupráci s pražskou Univerzitou Karlovou, by tento krok pomohl udržet až devět tisíc pracovních míst, přičemž zásah do výdajů státního rozpočtu by byl 0,6 miliardy korun. Hlavním důvodem změny daňové sazby tak podle AHR ČR je udržení zaměstnanosti. České restaurace podle AHR ČR výrazně ohrozí i zrušení daňového zvýhodnění stravenek.

 

<%Anketa156%>

 

"Po zvýšení sazeb DPH a finanční krizi, které vedly k výraznému poklesu tržeb a tím i snížení zaměstnanosti v oboru pohostinství, se nyní na restaurace žene další hrozba v podobě zrušení daňového zvýhodnění stravenek. To by bylo pro řadu restaurací likvidační. Stravenky se totiž zásadním způsobem podílí na příjmu restaurací, v některých podnicích tvoří až polovinu tržeb," prohlásil Stárek.

Podle průzkumu agentury GfK chodí lidé se stravenkami, kterých je 1,3 milionu, v době oběda do restaurací o 53 procent více, než zaměstnanci, kteří stravenky nedostávají. Připravovaná studie tak bude také ukazovat, jak v současnosti v Česku gastronomické služby fungují.

"Pokud provozovatel restaurace platí všechny daně, zaměstnává lidi legálně a dodržuje všechny ostatní předpisy, tak je na pokraji vyhynutí. Na to chceme upozornit," poznamenal Stárek a dodal, že studie by mohla být hotová do několika týdnů.

-Filip Sušanka, Mediafax

Tagy: dph restaurace hotely podnikání stravenky