Máte doma záškoláka? Přijdete o sociální dávky, navrhuje ODS

3. 3. 2012 – 20:05 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máte doma záškoláka? Přijdete o sociální dávky, navrhuje ODS
Zároveň chce ODS omezit okruh rodičů, kteří mají nárok na pobírání přídavků na děti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud rodiče tolerují záškoláctví svých dětí a vypisují jim neopodstatněné omluvenky, mohly by jim úřady pozastavit výplatu dávek. Počítá s tím Program ODS, který v sobotu strana schválila na své ideové konferenci.

"Nebudeme tolerovat skryté záškoláctví, kdy některé rodiny neposílají děti do školy a vystavují jim neopodstatněné omluvenky. Pro rodiče pobírající dávky v hmotné nouzi zavedeme povinnost předložit škole řádnou omluvenku od lékaře," píše se v materiálu, na kterém se v sobotu v Olomouci shodli občanští demokraté.

Pokud by se absence během jednoho pololetí výrazně načítaly, navrhuje ODS pozastavení výplaty rodičovského příspěvku a dávek v hmotné nouzi, a to až na šest měsíců.

Zároveň chce ODS omezit okruh rodičů, kteří mají nárok na pobírání přídavků na děti. To by mělo umožnit snížení limitu příjmu rodin podle životního minima, rodinám chtějí občanští demokraté ulehčit jiným způsobem. "Toto opatření budeme kompenzovat vyšší daňovou slevou na vyživované dítě. Nebráníme se diskusi o úplném zrušení přídavků na děti a jejich nahrazení adekvátní daňovou slevou a bonusem," píše se v programu.

Program ODS s názvem Adresné dávky a podpora rodiny má celkem 26 bodů. Kromě zmiňované snahy „posvítit“ si na záškoláky a omezit okruh příjemců přídavků na děti počítá například také s možností exekuovat dávky notorickým neplatičům.

"Dnes dochází k tomu, že se mnozí schovávají za sociální dávky a nepodléhají exekucím ve správních sankcích. V takových případech jim zůstane jen existenční minimum, je možné uvažovat o exekuovatelnosti dalších sociálních dávek," píše se v matriálu, na kterém se shodli delegáti ODS.

-Martina Týblová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články