Máte finanční problémy? Můžete si zažádat o mimořádné dávky

14. 4. 2013 – 18:39 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máte finanční problémy? Můžete si zažádat o mimořádné dávky
Peníze lze poskytnout i na nákup či opravu větších domácích spotřebičů, například pračky nebo lednice. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nemáte peníze na zaplacení tanečních hodin, výuky angličtiny, výměny občanky, léky nebo jste byli postiženi mimořádnou živelní událostí? V tom případě si zažádejte o peníze v rámci mimořádné okamžité pomoci na pobočkách Úřadu práce.

Finanční pomoc je určená pro každého, kdo se ocitne v problémech. Pomoc je možné využít v řadě případů, například i tehdy, kdy člověk nesplňuje podmínky hmotné nouze pro opakované dávky, ale kvůli momentálnímu nedostatku finančních prostředků mu hrozí komplikace. Nemá například peníze na nutné léky či na potraviny.

Situací, na které se tato dávka vztahuje, je ale více. Jednou z dalších možností je postižení vážnou mimořádnou událostí. Tou může být třeba povodeň, požár nebo průmyslová havárie v místě bydliště žadatele. Maximální výše dávky přitom činí až 15násobek částky životního minima jednotlivce, tedy až 51 150 korun.

Výčet možností tím ale nekončí. Peníze lze poskytnout i na nákup či opravu větších domácích spotřebičů, například pračky nebo lednice. Na tento účel lze získat v průběhu kalendářního roku maximálně desetinásobek částky životního minima jednotlivce, to je až 34 100 korun.

Stejnou částku, tedy 34 100 korun, je možné v jednom roce získat i na zaplacení nákladů souvisejících se vzděláním nebo se zájmovou činností nezaopatřených dětí. Například matka – samoživitelka, která má minimální plat nebo sebe a děti živí z podpory v nezaměstnanosti, může zažádat o peníze třeba na kurz práce na počítači pro syna nebo tanečních hodin pro dceru, případně na jejich doučování.

Dávku také člověk může dostat na uhrazení některých jednorázových výdajů. Typickým případem je třeba placená výměna občanského průkazu a též se vztahuje na lidi ohrožené sociálním vyloučením. Tím jsou myšleni například lidé vracející se z vězení, léčby závislostí nebo z dětského domova po dosažení zletilosti. Dávku lze poskytnout až do výše 1000 korun, ale může být v průběhu roku poskytovaná opakovaně. Součet vyplacených dávek však nesmí překročit čtyřnásobek životního minima jednotlivce (13 640 korun).

K úspěšnému získání takové dávky je nutné vyplnit žádost na předepsaném tiskopisu, který je k dispozici na krajských pobočkách Úřadu práce ČR, nebo ho lze nalézt na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí a podat ji na příslušnou pobočku úřadu práce (podle místa trvalého pobytu). V rámci samotného řízení se posuzuje, zda je osoba či rodina skutečně v hmotné nouzi a zda splňuje podmínky nároku na příslušnou dávku. V konečné fázi se stanovuje výše dávky.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články