Máte nárok na podporu v nezaměstnanosti při opakované ztrátě práce?

9. 3. 2011 – 21:02 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máte nárok na podporu v nezaměstnanosti při opakované ztrátě práce?
Rozhoduje i délka nové výdělečné činnosti po předchozím vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jaké jsou nároky uchazečů, když o zaměstnání přijdou opakovaně a znovu skončí na úřadu práce – mají, anebo nemají znovu nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Záleží, jak dlouho byli na podpoře při první nezaměstnanosti a jakou dobu odpracovali před druhou resp. následnou nezaměstnaností.

Klíčové pro nárok na opětovné poskytování podpory v nezaměstnanosti a míru tohoto nároku je, zda uchazeči o zaměstnání v posledních třech letech před zařazením do evidence úřadu uplynula celá podpůrčí doba (tedy zda ji nezaměstnaný vyčerpal). Dále rozhoduje i délka nové výdělečné činnosti po předchozím vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání. Toto zaměstnání nebo samostatně výdělečná činnost musí zakládat účast na důchodovém pojištění.

 

TIP: Výpověd v práci dobře zvažte, jinak přijdete o velkou část podpory

 

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba (nevyčerpal tedy maximální dobu, po kterou je možno podporu v nezaměstnanosti pobírat, což je v závislosti na věku uchazeče 5, 8 nebo 11 měsíců) a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň tří měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou novou podpůrčí dobu. Tedy znovu až na 5 měsíců, pokud dosáhl ke dni podání žádosti o podporu 50 let věku a méně, na 8 měsíců, pokud mu je více než 50 let, ale ne více než 55 let, na 11 měsíců, pokud je mu více než 55 let. (Kdy si můžete na podpoře přivydělávat, čtěte v článku Přivýdělek při podpoře v nezaměstnanosti? Od ledna zapomeňte.)

Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než tři měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby.

Příklady:
Uchazeč o zaměstnání ve věku 40 let pobíral podporu v nezaměstnanosti tři měsíce, pak nastoupil do nového zaměstnání, ale po roce byl propuštěn z organizačních důvodů (nebo po stejnou dobu podnikal - vykonával samostatnou výdělečnou činnost, zakládající účast na důchodovém pojištění, kterou ukončil) – má nárok na podporu v nezaměstnanosti znovu až po dobu 5 měsíců. Jestliže by však z nového zaměstnání byl propuštěn již po 2 měsících, např. ve zkušební době (nebo samostatnou výdělečnou činnost po 2 měsících vzdal a ukončil), pak by měl nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po dobu 2 měsíců, které mu zbývají z původní podpůrčí doby.

Je ovšem nutno připomenout, že pokud byl se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr z organizačních důvodů (ve smyslu ust. § 52 písm. a), b) nebo c) zákoníku práce), jak uvedeno v jedné z variant příkladu, pak mu vznikl z tohoto zaměstnání nárok na odstupné. Ten ovšem oddaluje vznik nároku (bývalého) zaměstnance na podporu v nezaměstnanosti.

-Richard W. Fetter | Více v článku na Profit.cz

Může vás zajímat:

- Podpora a sociální dávky: Kdo na ně bude mít nárok a kdy?

- Podporu v nezaměstnanosti letos dostanete, až vám dojde odstupné

- Rekvalifikace: Kdo má na ni nárok a za jakých podmínek?

- Podnikatelé máte volnou ruku? Natáhněte ji pro podporu!

- Sociální podpora v roce 2011 - na co máte nárok?

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články