Máte nový byt, dům, či pozemek? Nezapomeňte na daňové přiznání

30. 1. 2015 – 0:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Máte nový byt, dům, či pozemek? Nezapomeňte na daňové přiznání
Daňové přiznání k dani z nemovitosti je nutné podat do 31. ledna, letos díky víkendu do pondělí 2. února. Učinit tak musí každý, kdo v minulém roce nemovitost nabyl nebo změnil na své nemovitosti skutečnosti zásadní pro výpočet daně, například vybudoval p | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud jste si minulý rok koupili nemovitost, musíte nejlépe do konce ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. Daň z nemovitých věcí se skládá z daně z pozemků a ze staveb a jednotek. Jedná se v podstatě o jedinou daň, která se platí předem. Takže i když jste vlastníky nemovitosti třeba jen od prosince, musíte daňové přiznání podat a daň zaplatit.

Daňové přiznání k dani z nemovitosti je nutné podat do 31. ledna, letos díky víkendu do pondělí 2. února. Učinit tak musí každý, kdo v minulém roce nemovitost nabyl nebo změnil na své nemovitosti skutečnosti zásadní pro výpočet daně, například vybudoval přístavek nebo přeměnil pozemek v zasíťovanou stavební parcelu, rozvedl se nebo nabyl či prodal další nemovitost,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně ze společnosti TaxVision a portálu eDaně.

Zpoždění si zaplatíte

Daň z nemovitých věcí se určitě vyplatí podat včas. Zpozdíte-li se s daňovým přiznáním o více než pět pracovních dní, zaplatíte penále. Úroky z prodlení jsou 0,05 procenta stanovené daně za každý den, o který podáte daňové přiznání později. Maximálně se penále může vyšplhat na 300 tisíc korun a minimálně zaplatíte pět set korun.

Dědíte? Daň podáváte i tak

Ať už jste nemovitost získali koupí, dědictvím nebo darem v roce 2014, musíte do konce ledna podat daňové přiznání tomu finančnímu úřadu, pod který spadá daná nemovitost. Nezáleží tedy na tom, kde vy máte trvalé bydliště.

V případě, že vám nemovitost nadělil k Vánocům Ježíšek a zápis do katastru nemovitostí nebyl učiněn do 31. prosince 2014 a vlastnictví bude zpětně nabyto před 1. lednem 2015, musíte odevzdat daňové přiznání do tří měsíců od zápisu do katastru nemovitostí. Daň je pak nutné zaplatit nejpozději do 31. května 2015.

Majitelé družstevního bytu mohou být klidní

Pokud jste si koupili družstevní byt, nemusíte vůbec daň z nemovitých věcí řešit. Za celé společenství vlastníků podává přiznání k dani z nemovitosti za celé společenství vlstníků družstvo. Dejte si ale pozor, na případ, kdy byt převádíte do osobního vlastnictví. Záleží na tom, co je zapsáno v katastru nemovitostí.

Stejně tak jako na majitele družstevních bytů, se daň nevztahuje na bývalé majitele nemovitosti, kteří ji vlastnili pouze několik měsíců minulého roku. Například pokud ji zdědili a následně prodali. Přiznání k dani z nemovitosti vždy podává ten, kdo nemovitost vlastní k 1. lednu – daň zaplatí na celý rok dopředu,“ upozornila Blanka Štarmanová.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články