Mateřská bude letos stejná jako v roce 2009

25. 2. 2010 – 6:31 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mateřská bude letos stejná jako v roce 2009
I v roce 2010 zůstane mateřská ve výši loňska, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanecká sněmovna na své středeční mimořádné schůzi schválila novelu zákona o nemocenském pojištění. Ta vrací mateřskou na výši z roku 2009.

Novela umožňuje také zpětné vyplacení rozdílové částky, a to od ledna letošního roku

Mezi poslanci nad novelou zákona nepanovala shoda, proti se postavily ODS a TOP 09. "Není možné brát si matky jako rukojmí a brát své slovo zpět. Každému muselo být při hlasování o Janotově balíčku jasné, co činí a jaké úspory jsou navrhovány," řekl například Michal Doktor (ODS).

Naopak levice argumentovala tím, že matky na mateřské dovolené nemohou za současnou ekonomickou krizi. "Nejlepší boj s krizí je podpora natality, tedy porodnosti. Ta je do jisté míry závislá na tom, jaká je podpora rodin s dětmi státem," vysvětlil stanovisko ČSSD David Rath.

Došlo také na slovní přestřelky mezi pravicí a levicí ohledně Janotova balíčku. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval levici za rozbití Janotova balíčku. "Pro tento balíček hlasovali, s výjimkou klubu KSČM, všechny politické kluby. Při hlasování rozpočtu však některé kluby prosadily pozměňující návrhy, které nerespektovaly tento balíček," řekl Kalousek a připomněl, že jeho strana nepodpořila "Paroubkův" rozpočet právě proto, že nerespektoval úspory Eduarda Janoty. "Nyní leží na stole další návrh, který zvyšuje schodek státního rozpočtu," dodal. Připomněl, že maminky sice potřebují pomoc, ale peníze na zvýšení mateřské znamená další zadlužování jejich dětí. "Naše generace si půjčuje od svých dětí, aniž by přemýšlela, jak ty dluhy jednou budou splácet. Je zcela jasné, jak toto hlasování dopadne, přesto nebudeme hlasovat pro tento zákon," uvedl Kalousek.

Kalouska kritizoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Pan Kalousek je již po ránu poněkud vysílen. Hovořit o Paroubkově státním rozpočtu je asi totéž, jako v situaci, když by spadla Eiffelova věž, mluvit o tom, že za to může Paroubek. Poté, co Ústavní soud zrušil předčasné volby, byl sněmovně předložen Janotův balíček, se kterým vláda spojila své další působení. My jsme se museli rozhodnout pro menší zlo, proto jsme balíček podpořili. Ale věděli jsme, že je možné ho korigovat a to také děláme," odpověděl.

 

<%Anketa29%>

 

Ke kritice Kalouska se přidal také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Krokodýlí slzy pana Kalouska nad jednou a půl miliardou srovnejme s tím, na co se občané často ptají. Kde jsou ty stovky a tisíce miliard rozkradených v privatizaci," řekl.

Lidovci svůj návrh obhajovali s tím, že mají způsob, jak peníze na mateřskou získat, aniž by stát zadlužili. "Stačí zdanit hazard a potřebné čtyři miliardy jsou ve státním rozpočtu," hájil návrh předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Místopředseda ODS Petr Nečas upozornil na to, že ač ČSSD proklamuje jako jednu ze svých hlavních priorit prorodinnou politiku, svou mluvčí rodinné politiky nezařadila na kandidátku. Odpověděl mu místopředseda ČSSD, Zdeněk Škromach, s tím, že sociální demokracie si svých odborníků váží. "Anička Čurdová bude jistě na důležité pozici, pokud ČSSD vyhraje volby," řekl.

Diskusi ukončil až nezařazený poslanec Vlastimil Tlustý. "Dámy a pánové, zachovejte klid, nehádejte se, stejně to dobře nedopadne. Chtěl bych vás poprosit, aby přehlídka trapných výstupů skončila," řekl.

Dávka pomoci v mateřství byla snížena od letošního ledna v rámci vládního Janotova úsporného balíčku. Nově se vyplácelo jen 60 procent příjmu místo původních 70 procent. Snížil se také denní vyměřovací základ, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 na 90 procent. Snížení mělo platit pouze na rok 2010.

 

Kalousek: Maminky, peníze na mateřskou bereme vašim dětem

 

Schválení návrhu na zvýšení mateřské znamená říct českým maminkám, že zadlužujeme jejich děti, prohlásil ve středu Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09. Těmito slovy komentoval projednávání návrhu zákona na vrácení mateřské na úroveň roku 2009.

"Každý z nás, kteří tu sedíme, se samozřejmě domnívá, že maminky potřebují pomoc. Ale my ty 1,5 miliardy korun prostě nemáme, museli bychom si je půjčit na úkor budoucnosti," řekl Kalousek. "Musíme pak ale říci: Milé maminky, my ty peníze, které vám teď půjčujeme, bereme vašim dětem. Naše generace si půjčuje od svých dětí, aniž by přemýšlela, jak ty dluhy jednou budou splácet," dodal.

Podle Kalouska bude za 20 let z každé tisícikoruny, kterou matky dostanou navíc na svou aktuální spotřebu, zhruba pět tisíc korun dluhu. Kalouskovi je také jasné, jak hlasování dopadne: "Přesto, že ten zákon jistě bude přijat, nebude pro něj TOP 09 hlasovat."

Kalousek také novinářům řekl, že TOP 09 nebyla pro rušení karenční doby ošetřovného, tedy neproplácení prvních tří dnů ošetřovného. "Karenční doba prokázala dobrý efekt, je to sociálně únosná spoluúčast. Nemůžeme chtít mít všechno zadarmo. Jinak se může stát, že na to už vůbec nebudeme mít," zdůraznil.

Mezi poslanci se nad zákonem rozhořela živá diskuse. Zatímco levice navýšení mateřské podporovala, ODS a TOP 09 se snažily přesvědčit poslance o zamítnutí návrhu.

"Není možné brát si matky jako rukojmí a brát své slovo zpět. Každému muselo být při hlasování o Janotově balíčku jasné, co činí a jaké úspory jsou navrhovány. Proto se levice musím zeptat, kde chce vzít ty dvě miliardy korun, které mají být vyplaceny navíc? Jen se tak navýší dluh České republiky," podpořil Kalouska poslanec ODS Michal Doktor.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se snažil hlasování sociálních demokratů o Janotově balíčku obhájit. "Poté, co Ústavní soud zrušil předčasné volby, byl sněmovně předložen Janotův balíček, se kterým vláda spojila své další působení. My jsme se museli rozhodnout pro menší zlo, proto jsme balíček podpořili. Ale věděli jsme, že je možné ho korigovat a to také děláme," uvedl Paroubek.

Zdeněk Lhota (ODS) se následně vyjádřil na adresu komunistických poslanců Miroslava Opálky a Pavla Kováčika a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka: "V dobách, kdy tady vládly tyto elity, byla mateřská půl roku. Po půl roce bylo maminkám řečeno: Hybaj do práce. Maminky tak byly připraveny o nejúžasnější okamžiky se svými dětmi a děti o nejúžasnější okamžiky se svými rodiči."

Jeho slova doslova rozlítila poslankyni ČSSD Annu Čurdovou. "Chtěla bych vzkázat panu poslanci Lhotovi, aby si nepletl pojmy a dojmy, protože je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou a on nám to tady trošku smíchal jako hrušky s jablky. Když tady tak plamenně hovořil o tom, jak tehdy ty ženy musely odcházet po půl roce do práce, tak ony o ty děti měly poměrně dobře a kvalitně postaráno, a to je to, co v současné době mladé rodiny postrádají," řekla Čurdová a dodala: "A byli to vaši místní zastupitelé, a byli to vaši lidé, kteří v 90. letech tato zařízení pro děti rušili a místo toho potom vaše vláda začala vymýšlet takové ptákoviny, jako je sousedské hlídání."

(Mediafax)

Kam dál?

- Mateřská by měla být vyšší míní lidé

- Mateřská dovolená - na co máte nárok?

- Jak si zajistit slušnou mateřskou

- Lidé souhlasí se zvýšením mateřské, 13. důchody ale odmítají

- Nemocenská i mateřská v roce 2010 dočasně klesne - prý na rok

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články