Města zakazují podomní prodej

21. 3. 2013 – 17:43 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Města zakazují podomní prodej
Podomní prodejci často obtežují obyvatele, města se rozhodla zajročit, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podomní prodej je pro většinu lidí obtěžující záležitostí. Obchodníci jim totiž často nutí věci, o které nemají sebemenší zájem. Podívejte se na seznam měst, kde na ně můžete poslat policisty.

V jakých městech by se měli mít podomní prodejci na pozoru? Třeba ve Valašském Meziříčí, kde jejich činnost zakazuje vyhláška platící od 16. března. Za její porušení hrozí prodejci pokuta až do výše 30 000 korun.

V Chebu vyhláška vstoupila v platnost už loni na začátku července a zákaz tam chystali už dlouho. Podnikatel v případě jejího porušení zaplatí pokutu až 200 000 korun. Fyzické osobě v přestupkovém řízení hrozí až 30 000 korun, pokud zaplatí na místě, je pokuta do tisícovky.

Zákaz podomního prodeje platí i v Havlíčkově Brodě. Tam ho však podle tajemníka městského úřadu Václava Stejskala neupravuje vyhláška, ale úprava tržního řádu podle živnostenského zákona. Novelizaci tam schválili na konci ledna a platí od začátku března. Postih za podomní prodej pak určuje živnostenský zákon. Fyzické osobě hrozí pokuta až do výše 200 000 korun.

Podomní prodejci si od poloviny listopadu neškrtnou ani ve Vsetíně. Fyzickým osobám hrozí pokuta do výše 30 000 korun. Podle Daniely Lukyové z místního živnostenského úřadu se situace ve městě od zavedení vyhlášky poměrně uklidnila.

Teprve od minulého týdne mají podomní prodejci smůlu i v Karviné. Pouliční a pojízdný prodej je ve městě zakázán už několik let. Firmám provozujícím podomní prodej hrozí za porušení zákazu pokuta až 200 000 korun.

Zkušenosti se zákazem zatím sbírají v Blansku, kde platí teprve od ledna. Za porušení město stanovilo desetitisícovou sankci. Zato v Uničově vyhláška platí už od léta 2010. Porušení se obvykle řeší domluvou.

Až 30 000 korun bude hrozit podomním prodejcům, kteří budou nabízet zboží či služby obyvatelům Zlína. Vyhláška tam začíná platit od dubna. Mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák si však uvědomuje, že vymáhání bude těžké a že sankce slouží spíš k odstrašení.

Dalším městem se zákazem podomního prodeje je Třebíč. Zákaz je součástí novelizovaného tržního řádu, který vstoupí v platnost 8. dubna.

Podomní prodejci nesmí chodit po domácnostech ani v Břeclavi nebo v Pelhřimově. Tam zákaz platí teprve několik týdnů, zkušenosti s ním proto zatím příliš nejsou. Je to dáno i tím, že teprve nyní skončila zima, během které podomní prodejci nejsou příliš aktivní.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články