Miliardář Vítek podal na Sazku insolvenční návrh, budou vypláceny výhry?

17. 1. 2011 – 10:12 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Miliardář Vítek podal na Sazku insolvenční návrh, budou vypláceny výhry?
Sázková společnost Sazka by v případě vyhlášení insolvence nesměla vyplácet peníze výhercům, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Městský soud v Praze již má na stole insolvenční návrh na společnost Sazka. Tu podal v pondělí právník realitního magnáta Radovana Vítka, Tomáš Rybár.

Insolvence

Neschopnost splácet své finanční závazky
 

Insolvenční návrh má pět až šest stran, spolu s přílohami je však pět centimetrů tlustý. „Uvidíme, jak se k tomu soud postaví, předpokládám, že shledá, že Sazka je úpadku,“ řekl Rybár a dodal, že podle jeho názoru soud rozhodne do jednoho měsíce.

Sazka dluží Vítkovi přibližně 1,5 miliardy korun, z toho více než 800 milionů je již měsíc po splatnosti. Podle šéfa Sazky Aleše Hušáka je ale dluh, který Vítek koupil o několika bank, sporný.

Rybář to však jednoznačně odmítá. "Sazka započítala neexistující pohledávky. Nemyslím si, že by tato obrana měla šanci na úspěch. Je to jen hra o čas," myslí si o snaze Sazky zpochybnit Vítkovy pohledávky jeho advokát Rybář. "Domníváme se, že jsme věřiteli a domníváme se též, že je Sazka v úpadku," zopakoval Rybář.

Podle něj bylo od prvního okamžiku, kdy Radovan Vítek prohlásil, že na Sazku podá insolvenční návrh, jasné, že tento návrh padne. "Spekulovala pouze média a pan Hušák. Můj klient velmi dobře ví, co dělá. Myslím si, že to naopak neví pan Hušák," dodal Rybář.

Sazka podle svého pondělního prohlášení považuje návrh na zahájení insolvenčního řízení, podaný proti ní společností Moranda, a.s., za nedůvodný a šikanózní. „Cílem tohoto kroku je účelová snaha vyvolat paniku, snížit cenu dluhopisů, závazků a akcií Sazky, tato aktiva levně skoupit a jejich prostřednictvím společnost nepřátelsky ovládnout podle zásady ´čím hůře, tím lépe´,“ uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Podle Hušáka Sazka „stabilně vykazuje výborné hospodářské výsledky a za rok 2010 dosáhla hospodářského výsledku po zdanění 1,4 miliardy Kč. Společnost není předlužena, její aktuální ocenění o více než čtyři miliardy korun převyšuje souhrn všech krátkodobých a dlouhodobých závazků. Společnost není ani ve stavu platební neschopnosti, protože nemá žádné peněžité závazky po dobu delší než 30 dnů po splatnosti, které by nebyla schopna plnit,“ zopakoval Hušák své dřívější prohlášení.

Soud by měl v krátké době vyhlásit s firmou insolvenční řízení. Poté prověří, zda je insolvenční návrh po faktické stránce v pořádku a následně bude zkoumat, zda je dlužník v úpadku, či není. Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře a nesmí majetek spravovat tak, aby se snížila jeho hodnota. Dojde také k zablokování věřitelů, kteří nemohou vůči dlužníkovi vymáhat své pohledávky např. exekucí.

Sázková společnost Sazka by v případě vyhlášení insolvence nesměla vyplácet peníze výhercům, nedostalo by se ani na akcionáře, tedy sportovní kluby. Již dříve to řekl předseda Rady expertů Asociace insolvenčních správců (ASIS) Michal Žižlavský. (Více zde: Sazka v insolvenci by nesměla vyplácet peníze výhercům )

-David Vandrovec, Filip Sušanka,MED

K tématu:

- Aleš Hušák: Zabráním tomu, aby do Sazky proniklo podsvětí

- Zájemce o Sazku sleduje kontrarozvědka

- Vliv a moc nad Sazkou budou mít dál lidé, kteří ji dostali do současné situace

- Synot nabízí 2 miliardy za podíl v Sazce, situace kolem ní přiostřuje

- Miliardář Radovan Vítek skupuje dluhy Sazky, chce ji poslat do insolvence

- Sazka v insolvenci by nesměla vyplácet peníze výhercům

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články