Miliardářku udělal z Rowlingové nejen Harry, ale i výborný marketing

22. 6. 2009 – 11:23 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Miliardářku udělal z Rowlingové nejen Harry, ale i výborný marketing
Foto: isifa | zdroj: NašePeníze.cz

Joanne Rowlingová, stvořitelka kultovního Harryho Pottera, je nejbohatší spisovatelkou všech dob. Je autorkou čtivé kouzelnické ságy a zároveň velmi výdělečné značky. S propagací svých knih si umí poradit stejně obratně, jako s jejich zápletkami.


Předtím, než se na pultech knihkupectví zabydlela první kniha s čarodějnickým učněm Harrym Potterem na obálce, živořila jeho autorka Joanne Rowlingová ze sociální podpory. Dnes je nejbohatší spisovatelkou světa. Dokázala něco, co se v době vlády televize a počítačových her zdálo nemožné. Naučila děti číst knihy. Přesněji řečeno: ty její knihy. Čtivě napsaný dobrodružný příběh o nebohém sirotkovi, který je předurčen stát se slavným čarodějem, dětské čtenáře zaujal. Potterovi k jeho dnešní slávě pomohl také mediálně přitažlivý srdceryvný osud autorky samé. Dojemný příběh v knize i v zákulisí u klávesnice počítače spolu s přirozenou dětskou touhou mít všechno, co „frčí“, proměnily pohádku v módní trend a strádající svobodnou matku v milionářku.

Vedle nesporného literárního talentu vyniká Rowlingová také velkou obratností při propagaci svých knih a podle nich natočených filmových adaptací. V případě poslední knihy z potterovské ságy například v médiích naznačila, že by mladý čaroděj mohl i zemřít. Rozvířila tak vášnivé diskuze, do kterých se vedle věrných čtenářů zapojili i spisovatelé John Irwing nebo Stephen King. Dopadlo to dobře. Čaroděj svůj boj se zlem vyhrál a příběh o tom, jak to dokázal, si během prvních 24 hodin po jeho uvedení na trh koupilo patnáct miliónu lidí. Značka „Harry Potter“ dnes vedle knih a lístků do kin spolehlivě prodává vše od pyžam až po počítačové hry.

Snaží se moc neutrácet

Sedm příběhů o Harrym Potterovi, z nichž první vyšel v roce 1997, se ve světě prodalo v nákladu zhruba 350 milionů výtisků. Přeloženy byly do více než šedesáti jazyků včetně češtiny.

Podle magazínu Forbes brýlatý sirotek Rowlingové vydělal kolem jedné miliardy dolarů. V současné době žije spisovatelka s rodinou ve Skotsku, kde si v roce 2001 pořídila honosné sídlo „Killiechassie house“ z devatenáctého století. Dům se nachází v krásné krajině v blízkosti jezera Tay a spisovatelka za něj zaplatila přibližně 600 tisíc liber.

Pracovní povinnosti jí nutí trávit hodně času také v Londýně. Pro tyto účely si koupila šestipokojový dům s výtahem, malou zahradou a bazénem v Kensingtonu.

Na své poměry se spisovatelka snaží zbytečně nerozhazovat. „Stanovila jsem si přísný limit, kolik smím měsíčně utratit, a tím se řídím,“ svěřila se v rozhovoru pro britský časopis Tatler. Částku, kterou si zakázala překročit, ale neprozradila. Zato se v minulosti přiznala ke své slabosti pro značkové kabelky a luxusní boty.

Soukromí nadevše
JOANNE ROWLINGOVÁ
Duchovní matka Harryho Pottera se narodila v roce 1965 v anglickém Gloucestershiru. Její matkou byla laborantka Anne, otcem manažer firmy Rolls Royce Peter. Joanne vystudovala francouzštinu na univerzitě a po studiích chvíli pracovala v Londýně v Amnesty International. Později žila se svým prvním manželem Jorgem Arantesem, se kterým má dceru Jessicu, v Portugalsku. V roce 1994 se s Arantesem rozvedla a vrátila se do rodné Británie. První knihu o Harrym Potterovi vydalo nakladatelství Bloomsbury v roce 1997. V současnosti je Rowlingová vdaná za anesteziologa Neila Murraye, se kterým má syna Davida a dceru Mackenzie Jean.

Rowlingová, která se stala celebritou světového formátu, si velmi pečlivě střeží soukromí. O svém současném osobním životě a dalších věcech, které se přímo netýkají její tvorby, mluví v médiích jen výjimečně. Když se v roce 2001 vdávala za současného manžela, o pět let mladšího anesteziologa Neila Murraye, s nímž má dvě děti, zvolila tajný obřad ve svém skotském sídle. Svatby se zúčastnilo pouze patnáct hostů. Z původního plánu, který počítal s obřadem na Galapágách, sešlo ve chvíli, kdy jej odhalila média.

Loni zase podala Rowlingová trestní oznámení na vydavatele „Londýnské mapy domů celebrit“. Ta podrobně popisuje, jak se dostat městskou dopravou či autem k jednotlivým luxusním obydlím celebrit včetně toho jejího.

Za vrcholný zásah do soukromí označila v loňském roce zveřejňování fotografie z listopadu 2004, kde je zachycena se svým tehdy dvacetiměsíčním synem Davidem. Aby zabránila dalšímu tištění snímku, neváhala se obrátit na britský soud. Nejprve neuspěla, ale následující odvolací soud jí vyhověl. „Pokud dítě rodičů, kteří nejsou předmětem zájmu veřejnosti, může očekávat, že se v tisku neobjeví jeho fotografie, potom by totéž mělo platit i pro dítě mediálně známých rodičů,“ komentoval rozsudek soudce.

Čekání na Harryho

Současné – prý šťastné – manželství s Murrayem je už spisovatelčiným druhým. První svazek s portugalským televizním reportérem Jorgem Arantesem, se kterým má dceru Jessicu, skončilo pouhý rok po narození dítěte. Z Portugalska, kde s manželem po vysoké škole žila a vyučovala angličtinu, se Rowlingová po rozvodu v roce 1994 vrátila zpět do rodné Británie a usadila se v Edinburghu. Jako svobodná matka žila ze sociální podpory 69 liber týdně. Před útrapami každodenního života utíkala do kouzelného světa Harryho Pottera. Jeho podoba ji prý napadla dávno předtím při jedné cestě vlakem. První verze příběhu Harry Potter a Kámen mudrců vznikly už v Portugalsku. Teprve po rozvodu se ale Rowlingová začala psaní knihy plně věnovat. Tvořila hlavně po edinburghských kavárnách, když neměla po ruce papír, psala prý na ubrousky.
HARRY POTTER V ČESKU
Dlouhodobým exkluzivním vydavatelem Harryho Pottera v Česku je Albatros. První díl v tuzemsku vyšel v překladu Vladimíra Medka v roce 2000. Doposud čeští čtenáři koupili více než 1,5 milionu knih o Harry Potterovi.

V roce 1996 poslala svůj rukopis do literární agentury Christophera Littlea. Dvanáct nakladatelství, která Little oslovil, knihu odmítlo. Není těžké si domyslet, jak asi dnes tohoto rozhodnutí litují. Výrazně lepší úsudek prokázalo vydavatelství Bloomsbury, které Potterovu „premiéru“ poslalo 26. června 1997 na pulty britských knihkupectví. Spisovatelčino jméno se na obálce objevilo ve tvaru „J. K. Rowling“. Údajně si to tak přáli nakladatelé, aby ne bylo poznat, že knihu napsala žena. Písmeno „K“ znamená Kathleen, což ovšem není druhé jméno Rowlingové. Vypůjčila si ho od své babičky.

Úspěch knihy předčil veškerá očekávání vydavatelství i autorky. Jen v první vlně prodeje lidé koupili více než sedmdesát tisíc kusů. Pouhých pár měsíců po vydání koupilo práva na knihu americké nakladatelství Scholastic. Zaplatilo za ně v oblasti dětské literatury nevídanou částku – 105 tisíc dolarů.

Harry Potter možná zemře

Druhý díl, který vyšel pouhý rok po prvním, už byl čtenáři nadšeně očekáván. V USA vyšel o něco později než v Británii. Řada nedočkavých Američanů si ho proto objednala přes oceán pomocí internetu. Američtí knihkupci přišli o velké zisky, což vedlo k dohodě mezi firmami Bloomsbury a Scholastic, že další díly budou vycházet v Anglii i USA současně.

Zahájení prodeje každého Potterova dobrodružství provázelo v posledních letech doslova šílenství podporované předchozími tematickými večery, soutěžemi a především pak mediální smrští informací o knize. Text byl do poslední chvíle přísně střežen, prodávat se začínalo o půlnoci, v takzvané „hodině duchů“, davy lidí postávaly ve frontách s čarodějnickými klobouky na hlavách.

Podle předlohy Joanne Rowlingové bylo natočeno také pět celovečerních filmů s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Jejich premiéry provázel totožný čarodějnický rej jako v případě knih. Oněch pět filmů dosáhlo světových tržeb 4,5 miliardy dolarů. Na základě posledních dvou knih filmaři plánují natočit ještě tři snímky. Poslední příběh – Rowlingová totiž říká, že další už nejspíš nenapíše – chtějí roztáhnout na dva díly.

Za své dílo získala Rowlingová řadu ocenění, mimo jiné Řád Britského impéria. Letos v únoru jí francouzský prezident Nicolas Sarkozy předal řád Čestné legie. Při slavnostním předávání prezident spisovatelku ocenil jako „ženu výjimečného talentu, která je nadšená pro svou práci“.

Spisovatelka proti klecím
NEJLÉPE PLACENÍ SPISOVATELÉ SVĚTA
spisovatel - výdělek v roce 2007
J. K. Rowlingová - 170 mil. liber
James Patterson - 28 mil. liber
Stephen King - 25 mil. liber
Tom Clancy - 20 mil. liber
Danielle Steelová -17 mil. liber

Pramen: Forbes

Rowlingová je známá svým sociálním cítěním. Pomáhá různým charitativním organizacím. Hodně přispívá na výzkum a léčení roztroušené sklerózy, na kterou zemřela její matka. Vedle sedmi dílů dobrodružství kouzelnického učně napsala také dvě doprovodné knihy, „Famfrpál v průběhu věků“ a „Fantastická zvířata a kde je najít“. Honorářů za ně se vzdala ve prospěch britské charitativní organizace na podporu sociální spravedlnosti a boje proti chudobě Comic Relief.


Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články