Ministerstva rozdávala na rozloučenou statisíce korun

22. 8. 2011 – 19:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstva rozdávala na rozloučenou statisíce korun
Střídání úředníků se prodražilo i na dalších ministerstvech, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Ministři úřednické vlády Jana Fischera vyplatili svým podřízeným odměny za sta tisíce korun, přestože tento kabinet sliboval šetrnější zacházení se státními penězi, píší v pondělí Hospodářské noviny.

Do konce kariéry ministra vnitra zbývalo Martinu Pecinovi třináct pracovních dní, když se s podřízenými rozloučil ve velkém stylu: rozdal jim jedny z největších jednorázových odměn ve státní správě v loňském roce. "Za řádný a efektivní chod úseku veřejné správy, legislativy a archivnictví" udělil odměnu 380 tisíc korun. Ve stejný den za totéž podepsal ještě dvě odměny - jednu ve výši 240 tisíc korun, druhou o čtyřicet tisíc menší. A o deset dní dřív udělil Pecina ještě jednu rekordní prémii: čtvrt milionu korun svému prvnímu náměstkovi Jiřímu Komorousovi, informuje list.

HN na to přišly, když si od ministerstev vyžádaly seznam nejvyšších jednorázových odměn v loňském a letošním roce. Byl to další pokus, jak vydolovat ze státní správy přehled odměňování vysoce postavených úředníků. Dlouhodobý seriál HN totiž ukázal, že právě pomocí mimořádných odměn se na ministerstvech obcházejí platové předpisy.

"Konstatuji, že jsem svým podřízeným dával menší prémie než ministr přede mnou i po mně. Konkrétní částky si již pochopitelně nepamatuji," reagoval na otázky HN Pecina, jenž v současnosti působí jako ředitel jedné z firem strojírenského holdingu Vítkovice.

Podle soupisu, který ministerstvo poskytlo, nejvyšší jednorázové bonusy udělené Pecinovým nástupcem Radkem Johnem však nepřesáhly 190 tisíc.

Komu konkrétně vysoké příplatky Pecina posílal, vnitro neuvádí, jméno odměněného je možné vyčíst jen z odůvodnění čtvrtmilionové odměny - je z ní patrné, že mířila k Pecinovu zástupci Komorousovi "za koordinaci boje s extremismem".

Střídání úředníků se prodražilo i na ministerstvu dopravy. Tam ovšem nerozdával odměny odcházející ministr Gustav Slamečka, nýbrž jeho nástupce Vít Bárta (VV). Jen co nastoupil na úřad, podepsal odměnu ve výši 320 tisíc korun. A dalším dvěma úředníkům ještě dal 140 a 125 tisíc korun. "Částky představují finanční vypořádání pro členy bývalého vedení, kteří namísto klasického postupu založeného na výpovědi a odstupném přistoupili k okamžitému zrušení smlouvy," obhajuje bonusy Bárta. Proč se ale sumy tolik liší, nevysvětlil. "Já, když už jsem dával odměny náměstkům, lišily se maximálně o dvacet třicet tisíc," poznamenává k tomu Slamečka.

Na odměnách se nešetřilo ani na ministerstvu spravedlnosti ovládaném Danielou Kovářovou. Její náměstek Marek Görges odcházel z resortu díky vysokým měsíčním bonusům s půlmilionovým odstupným. Pro srovnání: nejvyšší odměna na ministerstvu financí v přelomovém loňském roce dosáhla k 180 tisícům.

-Eva Vanácová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články