Ministerstva utrácejí za dovolenou zaměstnanců statisíce až miliony ročně

10. 9. 2010 – 11:39 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstva utrácejí za dovolenou zaměstnanců statisíce až miliony ročně
Například rehabilitaci vojáků nařizuje zákon, Ilustrační foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Řada ministerstev utrácí za dovolenou svých zaměstnanců statisíce až miliony korun ročně, z veřejných peněz provozují horské chaty či hotely. Přestože je státní pokladna prázdná, většina úřadů to zatím nehodlá měnit, píší v pátečním vydání Lidové noviny.

Některá ministerstva však přece jen chtějí servis pro své zaměstnance omezit a plánují chaty či hotely prodat. Lidové noviny kompletně zmapovaly, jaká rekreační zařízení vlastní česká ministerstva a co s nimi chtějí dál dělat. Debatu rozpoutala už v létě předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ta chtěla nejdříve dvě sněmovní střediska prodat. Poslanci s tím ale nesouhlasili, tak se v nich alespoň dvojnásobně zvedly ceny za ubytování, uvádí deník.

 

Psali jsme: Němcová: Zrušíme levnou papalášskou rekreaci poslanců

 

Stejným směrem jako sněmovna se ale vydala zatím jen ministerstva financí a obrany. "V roce 2011 budou pro resort obrany zdraženy pobyty na rekreacích za osobu a noc na průměrnou částku 601 korun, což představuje zdražení o 43 procent," slibuje Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Úřad vlastní hotel v Karlových Varech a šest zotavoven, kam se jezdí vojáci rehabilitovat a rekreovat. V posledních třech letech je dotoval sto miliony korun ročně. "Pokud bychom neměli svá zařízení, museli bychom preventivní rehabilitaci pro vojáky z povolání nakupovat externě, pravděpodobně za vyšší ceny," hájí v Lidových novinách utracené peníze Caletka.

Rehabilitaci vojáků totiž nařizuje zákon. Rekreace pro řadové úředníky dalších ministerstev však povinná není. Přesto celkem osm ze čtrnácti ministerstev střediska vlastní a provozuje. Pro majetkové zeštíhlení úřadů a tedy prodej ministerských chat a hotelů se podle Lidových novin vyslovil i premiér Petr Nečas.

-Zdenek Michora, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články