Ministerstvo obrany chce vypsat nové výběrové řízení na Gripeny

18. 5. 2011 – 21:22 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo obrany chce vypsat nové výběrové řízení na Gripeny
Prodejem majetku, personálními opatřeními a dalšími úspornými kroky chce ministr obrany ušetřit zdroje v řádech několika set milionů korun, Foto:Gripen.wz.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo obrany chce vypsat zcela nové výběrové řízení na letadla Gripen. Ve středu to ve vysílání rádia Impuls řekl první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

"Budeme se snažit o to, aby to bylo co nejdříve. Já osobně bych byl rád, kdyby se to podařilo někdy na sklonku léta, začátku podzimu. Zcela jistě by to mělo být nejpozději do konce tohoto roku," řekl Šedivý.

Armáda počítá se zachováním stíhacího nadzvukového letectva, jehož úloha je nezastupitelná pro ochranu vzdušného prostoru České republiky a v rámci integrované obrany vzdušného prostoru NATO.

Naopak ukončit by se postupně měl provoz strojů 2K12 – KUB, protože existují problémy s jejich nasaditelností a chrání pouze několik objektů v zemi.

Postupně se vyřadí i bojové vrtulníky MI 24/35, i u nich jsou potíže s nasazením. Armáda se proto nově soustředí především na rozvoj transportního vrtulníkového letectva, které má vyšší přidanou hodnotu, protože se dá využívat i k jiným než vojenským účelům.

První náměstek ministra obrany ve vysílání Impulsu také řekl, že Bílá kniha¨ v této souvislosti doporučuje rozšiřovat nadzvukové letectvo. "Bude se rozpracovávat to doporučení Bílé knihy pokračovat v nadzvukových letounech na jedné straně, ale na druhé straně utlumit protivzdušnou raketovou obranu," uvedl Šedivý.

Dokument obsahuje také současný kritický stav vojska a varuje, že bez reforem se z armády stane během několika let torzo.

Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) dokument varuje, že nebude možné, aby měla armáda 26 200 vojáků do roku 2018, a to zejména kvůli nepříznivému demografickému vývoji.

"Tíží nás také vnitřní dluh, jehož odhadovaná výše je 80 až 90 miliard korun. Dluh vznikl například odkládáním akvizic a jejich iracionálním rozdělováním, zpomalením investic vedoucím k jejich prodražování, odložením generálních oprav a zastavením nákupu náhradních dílů či pozastavením investic do infrastruktury, což v důsledku prodražovalo provoz," vypočetl Vondra důvody zadlužení armády, když v dubnu Bílou knihu představoval.

Prodejem majetku, personálními opatřeními a dalšími úspornými kroky chce ministr obrany ušetřit zdroje v řádech několika set milionů korun: "Úspory se dají vygenerovat v rámci stovek milionů v prvních letech, v delším horizontu můžeme mluvit o jednotkách miliard."

Peníze budou ale v armádě potřeba i na vyplácení kompenzací. Například zdanění příspěvků na bydlení si vyžádá kompenzaci nejméně v hodnotě jedné miliardy korun, uzavřel ministr.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články