Ministerstvo školství chce dotovat firemní školky až ze dvou třetin

22. 2. 2011 – 10:46 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo školství chce dotovat firemní školky až ze dvou třetin
Nově vzniklé školy by měly absorbovat poptávku tam, kde kapacita současných školek nestačí, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce pomoci vzniku nových firemních školek. Ministerstvo by v budoucnu mohlo taková zařízení dotovat téměř ze dvou třetin, uvedl v pondělí Dobeš.

"Navrhli jsme, aby firemní školky přešly pod ministerstvo školství, které by je zařadilo do sítě mateřských škol. Tím by mohlo přispívat na jejich činnost," řekl ministr. Podle něj by bylo reálné dávat takovým školkám až 60 procent nákladů na jejich provoz, a to bez zvýšení nákladů ministerstva.

Pokud by mateřinky skutečně přešly pod rezort školství a chtěly získat zmiňované peníze, musely by splňovat veškeré hygienické normy, požadavky na vzdělání učitelek i další náležitosti.

Peníze na dotace by ministerstvo získalo například z plánované optimalizace středního školství, nebo z dotací Evropské unie. Zpravidla by byly nové školky určeny dětem od tří let, jednat se má však i o možnosti umisťování dětí mladších.

Podle něj je po firemních školkách velká poptávka. Nově vzniklé mateřské školy by podle plánu ministerstva měly absorbovat poptávku tam, kde kapacita současných školek nestačí, zejména ve velkých městech a jejich satelitech.

"Rád bych, aby začaly fungovat od nového školního roku, tedy od 1. září 2011, nejzazší termín pro schválení tohoto návrhu potom vidím datum 1. ledna 2012," uzavřel Dobeš.

-Martina Týblová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články