Ministerstvo zemědělství rozdělí vlastníkům půdy několik miliard korun

24. 1. 2012 – 19:37 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo zemědělství rozdělí vlastníkům půdy několik miliard korun
Zhruba 1,5 miliardy korun půjde na inovace v zemědělství, pozemkové úpravy, odborné vzdělávání a informovanost, obnovu kulturního dědictví venkova, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo zemědělství začne znovu přijímat žádosti o dotace z Programu rozvoje venkova (PRV). Na pozemkové úpravy dá 750 milionů korun, dalších 713 milionů korun věnuje na inovace v zemědělství a další programy.

Pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) budou přijímat žádosti na podporu odborného vzdělávání a informační činnosti od středy 22. února do úterý 28. února. Druhý termín, který poběží od středy 21. března do úterý 27. března, bude pro všechny ostatní žádosti.

"Zhruba 1,5 miliardy korun půjde na inovace v zemědělství, pozemkové úpravy, odborné vzdělávání a informovanost, obnovu kulturního dědictví venkova a na projekty podporující spolupráci mezi místními akčními skupinami," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Program rozvoje venkova podle něj podporuje podnikání a zlepšuje život na venkově. "Slouží také k zachování typického vzhledu venkova a přispívá nemalou měrou i opatření na ochranu kulturního dědictví, o které mají obce čím dál tím větší zájem," dodal ministr.

V 15. kole příjmu dotací mění ministerstvo částečně pravidla. U podopatření Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií v zemědělství mohou zájemci dotace využít na 50 procent výdajů. Do této oblasti chce v rámci této výzvy dát ministerstvo 213 milionů korun.

Ministerstvo snížilo hranici minimálních výdajů, od které mohou zájemci získat peníze na další odborné vzdělávání, na polovinu z původních 200 tisíc korun.

Ministerstvo změnilo také kritéria pro žádání v programu Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova, na kterou v aktuálním kole chce věnovat 402 milionů korun.

Další podrobnosti mohou potenciální žadatelé získat na stránkách ministerstva www.eagri.cz nebo na stránkách www.szif.cz v sekci Programu rozvoje venkova.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články