Ministr spravedlnosti řeší vyhrocenou situaci v exekutorské komoře

23. 2. 2009 – 3:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministr spravedlnosti řeší vyhrocenou situaci v exekutorské komoře
Foto: vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr spravedlnosti minulý týden svolal členy prezidia exekutorské komory. Důvodem mimořádné schůzky byla snaha najít řešení vyhrocené situace ve vedení komory. Ta se vystupňovala na jednání o spuštění Centrální evidence exekucí, kde bylo do programu navíc zařazeno projednání personálních změn v prezidiu komory.

Ministr spravedlnosti shledal tento postup velmi neuváženým, a proto vedení komory narychlo svolal. \"Považuji za nanejvýš nešťastné, aby tři členové prezidia rozhodovali o rezignaci zbylých dvou. Jsem toho názoru, že za činnost komory je zodpovědné celé vedení, nikoli jeden či dva lidé, a proto by mělo být odvoláno všech pět členů prezidia. Tato otázka se bude do jednoho měsíce řešit na sněmu exekutorské komory, který jsem svolal. Při dnešním jednání jsme dospěli k dohodě, že až do konání sněmu nedojde k personálním změnám ve vedení komory,\" komentuje Jiří Pospíšil.

- Exekutoři budou mít více povinností a bude nad nimi větší dohled

- Poslanci schválili přísnější dohled nad exekutory

Ze schůzky dále vyplynulo, že Centrální evidence exekucí bude spuštěna včera, tedy 19. 2. 2009. Občanům ČR bude zpřístupněna v řádu dnů.

Ministr spravedlnosti chce také doplnit připravovanou novelu exekučního řádu, jejímž cílem je dát ministerstvu spravedlnosti větší pravomoci vůči exekutorské komoře. Doplnění by mělo spočívat v ustanovení, podle něhož by měla být část prezidia volena ministerstvem spravedlnosti.

\"Stát musí mít větší dohled nad činností exekutorské komory, jedině tak lze v budoucnu zabránit destabilizaci celé komory a vzniku podobných situací, jaká nastala dnes,\" dodává Jiří Pospíšil.

Ministr spravedlnosti chce učinit takové kroky, aby navrhovaná novela mohla nabýt účinnosti ještě v tomto roce.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články