Ministr zemědělství Jakub Šebesta odmítá nákup dluhopisů Oleofinu

12. 6. 2009 – 11:53 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministr zemědělství Jakub Šebesta odmítá nákup dluhopisů Oleofinu
FOTO: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zemědělství Jakub Šebesta na základě zpracovaného auditu odmítá nákup dluhopisů firmy Oleofin za 300 milionů korun prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Podle výsledků auditu by tato transakce naplňovala všechny znaky veřejné podpory.


Za veřejnou podporu se v rámci EU považují podpory poskytované v jakékoli formě státem, které narušují hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňují určité podniky. V případě klasifikace případu jako veřejné podpory by investiční záměr podléhal notifikaci Evropské komise.

- UniCredit Bank nabízí novou investiční příležitost – strukturované Dluhopisy
-
Každý osmý Čech má zájem o koupi státních Dluhopisů, prodávat by je měly banky
-
ČSOB nabízí možnost investovat do státních Dluhopisů

\"PGRLF navíc nedostal záruku, že 300 milionů za dluhopisy bude využito investičně, tedy k vytváření dalšího zisku ve prospěch českých dodavatelů řepky. Je málo pravděpodobné, že by se peníze dostaly přímo k zemědělcům. Mám obavu, že spíše by sloužily k uhrazení nároků věřitelů Oleofinu, kteří mají své úvěry splatné v létě 2009,\" uvedl ministr Šebesta.

MZe oslovilo pro zpracování auditu pět nejvýznamnějších auditorských firem, výběrové řízení vyhrála KPMG Česká republika, s.r.o. Audit přinesl informace o tom, že firma Oleofin, přes kterou je financován celý provoz STZ, a na kterou byly v rámci restrukturalizace roku 2008 převedeny všechny obchodní činnosti za společnosti SETUZA a.s., má finanční problémy.

Oleofin hospodařil v roce 2008 se zápornou přidanou hodnotou, kdy tržby jsou nižší než náklady spojené s jejich vytvořením. Hrozí reálné riziko, že ztráta, kterou potvrdil audit, by ale mohla Oleofin dostat do hlubších finančních potíží, které by mohly vést k insolvenci společnosti.

Zprávu o auditu předal dnes ministr Šebesta řediteli PGRLF Martinu Karbanovi jako podklad, o který opírá své zamítavé stanovisko.


Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články