Mít doma studenta je drahé, kde se dá ušetřit?

4. 9. 2009 – 11:08 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mít doma studenta je drahé, kde se dá ušetřit?
Foto: ISIC | zdroj: NašePeníze.cz

Máte doma školáka, studenta nebo jen nestudující dítko se spoustou koníčků? Ptáte se sami sebe, kde vzít peníze na neustále se zvyšující nároky dítka a přitom dopřát to nejlepší? Nemluvíme jen o nákupu nových učebnic, sešitů a jiných školních potřeb, ale také o dopravě, stravování, koníčcích a v některých případech jde i o ubytování. Čím je školák starší, tím víc stojí vaši peněženku. A nejde jen o stokoruny.


Pokud se budete držet našich tipů, jak ušetřit, zbude vám dost prostředků i pro vás.

Učebnice nekupujte předem. Raději si počkejte na seznam a poohlédněte se v bazaru nebo v antikvariátu, případně využijte internetových aukcí, kde učebnice seženete i za třetinovou cenu. Pamatujte také na to, že starší spolužáci se budou chtít nepotřebných učebnic zbavit. Ušetříte desítky až stovky korun.

- Revoluce ve školství: Notebook pro každého studenta
- Musí absolventi středních a vysokých škol během prázdnin platit sociální pojištění?
- Do základních škol bude chodit méně dětí než loni, bude však více cizích jazyků

Pokud budete mít štěstí, učebnice seženete za symbolický poplatek v knihovně. Nevýhoda této možnosti je v tom, že knihovny nemají leckdy dostatek aktuálních učebnic.

V potřebách pro výtvarníky seženete různé barvičky, nášivky a nažehlovačky, které oživí zašlý penál nebo školní aktovku. Přeci se nezbavíte té loňské, která se tolik líbila. A student si navíc může sám vytvořit originální design, který vás nebude stát skoro nic.

Pokud loňské věci dosloužily, nezbude, než nakoupit nové. Obchodní řetězce se právě teď předhání, kdo nabídne větší slevu. Levně seženete vše od počítačových stolků po sešity. Ještě více ušetříte, pokud sáhnete po recyklovaných výrobcích namísto těch bělených.

Tímto způsobem můžete ušetřit až polovinu nákladů.

Nové učebnice mají tu výhodu, že nejsou počmárané a nemají vyplněné úkoly na konci kapitol. Využít můžete internetové obchody. Je však třeba počítat s delší dodací lhůtou. Úsporu čekejte v desítkách korun.

V second handech pořídíte velmi výhodně např. oblečení a boty. Dnes seženete zboží, na kterém nikdo nepozná, že je z druhé ruky. Ceny se pohybují v řádech desítek korun, kalhoty a bundu pořídíte za 200-300 korun.

Zájmové kroužky nemusí stát mnoho, pokud využijete nabídky jednotlivých škol, případně domovů mládeže namísto soukromých organizátorů.  Využijte také ukázkových hodin zdarma, abyste zjistili, zda kroužek bude studenta bavit. Ušetřit můžete tisíce korun za rok.

Pořiďte studentovi ISIC kartu, se kterou ušetří jak za školní potřeby, tak např. za jízdenky, kulturu, koníčky, nebo třeba v restauracích. Výrazné slevy může čerpat i v cizině, neboť průkaz ISIC slouží jako jediný mezinárodně uznávaný průkaz studenta. To ocení zejména středoškoláci, neboť v ČR není předepsán jednotný průkaz studenta, se kterým by bylo možné nárok na slevu uplatnit. Pokud máte doma nestudenta, kterému ještě nebylo 26 let, je možné mu pořídit průkaz ALIVE, se kterým může čerpat podobné výhody, jako s průkazem ISIC.

Využijte například studentský inzertní server www.studentinzert.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články