MMF čeká globální zotavení ekonomiky teprve v roce 2010

21. 4. 2009 – 1:37 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

MMF čeká globální zotavení ekonomiky teprve v roce 2010
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Deník Handelsblatt ocitoval generálního ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominiqe Strauss-Kahna a jeho nedělní projev že MMF bude revidovat odhad pro světovou ekonomiku tento týden směrem dolů, on očekává zotavení teprve na začátku prvního čtvrtletí 2010.





- V Praze budou diskutovat odborníci o ekonomické krizi
- Recese západní Evropy se projevuje v české ekonomice
- Evropa schválila 5 mld EUR na podporu ekonomiky
- Světová ekonomika letos poprvé od druhé světové války klesne
 
“Prognóza kterou zveřejníme tento týden bude horší než původní,“ uvedl v pondělí Strauss-Kahn výše zmíněnému německému deníku.

Na počátku března Světová banka předčila i ty nejpesimističtější prognózy, globální ekonomika má v roce 2009 klesnout o 0,5% až -1,0% a nastat první globální recese od druhé světové války. Až do současnosti privátní prognózy čekaly pomalý růst a varovaly že slabší růst Číny by mohl vyvolat v miliardové zemi sociální otřesy.

Oficiální odhad MMF vyjde ve středu 22.dubna. Strauss-Kahn zmínil že i přes některé pozitivní znamení se zotavení letos neočekává, teprve až v prvním pololetí 2010. Riziko deflace je přinejmenším v krátkodobém výhledu větší než inflace, bylo by ale mylné se domnívat že masívní stimulační balíčky zavedené v ekonomikách nebudou mít na inflaci žádný dopad. “Potřebujeme tedy mít koncovou strategii schopnou vrátit se k normálním veřejným výdajům jakmile krizi překonáme, to je součást každého fiskálního stimulu,“uvedl ředitel MMF. Opatření na ozdravění bankovního systému jsou podle jeho názoru ve světě stále velmi pomalá.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články