Mohou a chtějí mít politické strany průhledné financování?

6. 10. 2011 – 22:57 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mohou a chtějí mít politické strany průhledné financování?
Politologové: Bez správného financování politických stran nefunguje důvěra ve společnosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Omezení výdajů na volební kampaně, snížení státního příspěvku stranám, zveřejňování dárců či zákaz anonymních kampaní, to jsou témata, o nichž na čtvrteční konferenci o financování politických stran debatovali jejich zástupci. I když všichni chtějí své finance zprůhlednit, na detailech se neshodnou.

"V této oblasti je v České republice obrovský prostor bez regulace. A ty nové regulace, které navrhuje ČSSD, jsou součástí snahy o celkové zlepšení politické kultury," začal politickou část debaty na konferenci 'Financování politických stran a regulace politických kampaní' v pražském hotelu Jalta šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Ten například navrhl, aby se zavedly limity na volební výdaje, aby objednané nosiče byly bezvýhradně označeny logem strany a vše se zveřejňovalo na internetu. "Naopak nevidíme jako prospěšné, aby se snižoval státní příspěvek politickým stranám. Pokládáme to státní financování za dobré protikorupční opatření, které ponechává stranám jistou svobodu. Je to navíc spravedlivé," myslí si Sobotka.

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil na panelu vystoupil s jakýmsi sedmerem občanských demokratů v oblasti financování politických stran. V něm navrhl například zákaz anonymních politických kampaní, monitoring kampaní nevládním sektorem, vyvěšení informací na internetu, přehled umístění venkovní reklamy, důslednou kontrolu účtování DPH, sankce za porušování navržených povinností či zveřejňování dárců na internetu.

"Jedná se o mimořádně složité, ale také mimořádně důležité téma. Cílem ODS není prosazovat výrazné restriktivní kroky a něco zakazovat, ale naopak vše co nejvíce ztransparentnit," vysvětlil Pospíšil.

Na rozdíl od ČSSD však občanští demokraté nesouhlasí s limity na volební kampaň. "To by totiž mohlo vést k černému financování," doplnil.

"Chci se zeptat svých předřečníků, proč většinu z těch navrhovaných bodů již neaplikují? Pokud chci být transparentní, nepotřebuji k tomu nový zákon, mohu to dělat už teď," reagoval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a vysvětlil, že jeho strana již všechny své dárce zveřejňuje na internetu a všechny příjmy jí přicházejí na účet. "Zakázali jsme výběr členských příspěvků v hotovosti, zveřejňujeme také, kolik co stálo v kampani. Navrhli jsme i velmi razantní snížení státního příspěvku," připomněl.

Kriticky vystoupila místopředsedkyně vlády a první místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake, která zároveň upozornila, že by Česko mělo urychleně začít plnit doporučení států bojujících s korupcí GRECO.

"Obávám se, že politické strany již ztratily všechen svůj kredit v oblasti financování politických stran. Nad financováním všech našich stran se v některé fázi jejich fungování vznášely otazníky," prohlásila mimo jiné Peake.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška během diskuze připomněl, že zelení představili návrh zákona o financování politických stran v paragrafovaném znění již na jaře tohoto roku. V něm vycházeli právě z doporučení států GRECA.

"Pokud necháme jen jedinou skulinu, kterou potečou špinavé peníze do politických stan, tak jsou všechna další opatření zbytečná. Proto to řešení, které jednoznačně musí přijít, musí být komplexní," uvedl Liška.

Zelení pod jeho vedením navrhli 18 opatření, ta kromě již zmiňovaných obsahují například sankce ve výši dvojnásobku prohřešku či povinnost nákupu za tržní ceny. Tím by se mělo předejít praxi z minulosti, kdy některé strany dostávaly výrazné množstevní slevy a tím získaly výhodu proti svým protivníkům.

"Doufám, že vláda tyto body vezme za své a stihne je schválit dříve, než padne," uzavřel Liška.

Kritiku, která zazněla během dne na konferenci hned několikrát, shrnul předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: "Největší problém je v tom, že nežijeme v právním státě."

Politologové: Bez správného financování politických stran nefunguje důvěra ve společnosti

Výrazné oslabení právního státu, tolerance korupčního prostředí, manažerské řízení státu i neexistence koncepce politik, to vše podle politologů patří k současnému českému státu.

"Pokud správně nefunguje financování politických stran, nefunguje ve společnosti standardně ani důvěra," podotkl politolog a předseda sdružení CESTA Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii Jiří Pehe.

Ten zároveň ale upozornil: "Přílišná závislost politických stran na státu může být stejným problémem. Státní příspěvky například mohou diskriminovat menší či nové strany."

U soukromého sektoru je pak podle Peheho důležitá především transparentnost a kontrola, aby strany měly co nejmenší možnost obcházet schválená pravidla. Politologové však zároveň upozornili, že již minulost mnohokrát ukázala, že jsou politické strany schopné obcházet i ty nejlepší systémy financování, a to například černými konty v zahraničí.

"Měli bychom směřovat ke stanovení limitu na volební kampaně, musí ale zároveň existovat kontrola a audit, které porovnají skutečné výdaje stran s tím, co deklarují," nastínil potřebné úpravy systému Pehe a dodal, že se kontrola nesmí omezit jen na finance. Celá jedna sféra financování partají totiž existuje v protislužbách.

S naléhavým příspěvkem vystoupila politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková. "Je tu výrazné zeslabení právního státu. Je tu situace, kdy dlouhodobě není vyřešena jediná korupční kauza, kdy každý může říct všechno. To je naprostá imunizace korupce a velký problém," prohlásila.

Dvořáková zároveň poukázala na fakt, že v České republice dlouhodobě neexistuje koncepce politik a dlouhodobá strategie. To údajně vede k tomu, že se každá vláda může chovat, jak chce.

"Obrovský problém je také to, že se přímo do zákonů zanášejí tunely tím, jak se nastavují podmínky. Jde zjednodušeně o přípravu tunelů pro konkrétní lidi," doplnila politoložka, která vidí kořeny současných problémů například v ideologii neoliberalismu či v tom, že má stát stále méně nástrojů na to, aby ovlivňoval ekonomiku.

Pozitivnější příspěvek přinesl do diskuse velvyslanec Spojených států amerických v ČR Norman L. Eisen. Podle něj se Česká republika dostala v otázce financování politických stran do důležitého bodu, kdy si většina společnosti uvědomuje, jak důležité je změnit současný systém.

"Všechny velké strany před volbami slibovaly boj proti korupci. I když ty kroky nejsou tak důrazné, jak bychom si přáli, dochází k určitému pokroku. Vláda připravuje novou silnou legislativu a ukazuje svou vůli bojovat s korupcí," uvedl.

Politologové však tak kladně naši budoucnost nevidí a varují před velkým vlivem ratingových agentur, Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a globálních firem.

"Strany rezignovaly na svou funkci reprezentovat zájmy významných vrstev společnosti," řekl ve svém vystoupení politolog Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma.

Podle něj zhoršil české poměry také vstup Věcí veřejných do politického prostředí a jeho nejvyšších pater. "Tato strana disponuje absurdním koaličním potenciálem a vládne schopnosti jakéhosi privátního ministerstva. Vstoupili jsme tak nejen do klientelistické, ale i zaštěnicované demokracie," prohlásil.

Klíma na závěr uvedl několik opatření, která by mohla vylepšit současný stav ve vysoké české politice. Jsou jimi například klouzavý mandát a lichý počet poslanců, vyjádření konstruktivní nedůvěry vládě či dvoukolová většinová volba do dolní komory parlamentu.

--Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články