Možnost vybrat SPZ na přání se blíží, chystají se i další novinky

21. 10. 2012 – 19:02 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Možnost vybrat SPZ na přání se blíží, chystají se i další novinky
Občané si budou moci také převádět jednu značku mezi různými vozidly nebo nechat si jednu značku i po přeregistraci. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vybrat si registrační značku podle svého přání přináší novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Předlohu by měli projednat poslanci a své říjnové schůzi.

Přidělení vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by mělo podle předlohy zájemce stát 5000 korun, tedy 10 tisíc korun na vozidlo. "A pokud bude chtít mít například kvůli nosiči na kola třetí značku, zaplatí řidič dohromady 15 tisíc," sdělil agentuře Mediafax mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. "V případě krádeže počítáme s tím, že vydání náhradní značky bude stát už jen 600 korun za tabulku, ne znovu 5000 korun," dodal.

Značka na přání může mít o jeden znak navíc, tedy osm znaků. Nebude smět obsahovat například vulgarismy. Zájemci si budou moci určitou kombinaci znaků zarezervovat.

Ministerstvo dopravy jako předkladatel zákona je přesvědčené, že novela výrazně omezí prostor pro korupci v této oblasti. Sám ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) uvažuje o tom, že si značku na přání pořídí.

Novela zákona počítá také se zvýšením správního poplatku za první vydání tabulky s registrační značkou z 200 na 300 korun. Kdo bude chtít tabulku se značkou, kterou již má k autu přidělenou, zaplatí za ni 600 korun. Občané si budou moci také převádět jednu značku mezi různými vozidly nebo nechat si jednu značku i po přeregistraci.

Výrobu tabulek budou platit obecní úřady u obcí s rozšířenou působností, namísto ministerstva dopravy, kompenzovat by ji měly právě správní poplatky.

Zákon dává také právní podklad pro vznik nového, moderního systému registru silničních vozidel. "Bude jednotným systémem propojeným se základními registry a policejní evidencí a rovněž s příslušnými zahraničními evidencemi," přiblížil ministr dopravy.

Provozovatelé stanic technické kontroly (STK) budou muset hradit svým zaměstnancům každoroční kurzy, kterými by se měli naučit a posléze osvěžovat informace o vytváření a udržování systému řízení jakosti a vnitřní kontroly. Kurzy pro pět zaměstnanců, což je podle ministerstva průměrný počet techniků na jedné stanici, budou podle odhadů stát 65 tisíc korun ročně. Vzhledem k tomu, že je v České republice celkem 342 STK, zaplatí provozovatelé každoročně navíc 22,23 milionu korun.

Novelou dojde i k zakotvení nových povinností provozovatelů STK a SME a kontrolních techniků a mechaniků, za jejichž porušení se stanovují odpovídající sankce. Ministr Dobeš vyzdvihl jako významný výslovný zákaz zasahování do stavu počítače ujeté vzdálenosti, tedy takzvané přetáčení tachometrů.

"Novela zavádí kontrolu stavu tachometru jako povinné součásti technických prohlídek silničních vozidel a za porušení této povinnosti také stanovuje sankce. Pokud by stav tachometru pozměnila právnická či fyzická podnikající osoba, hrozí jí pokuta až do výše pěti milionů korun. Pokud by stav tachometru pozměnila fyzická osoba, lze uložit pokutu do 50 tisíc korun," uzavřel ministr dopravy.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články