Musí se omezit zdravotní péče i když zdravotní pojišťovny peníze mají?

4. 11. 2010 – 21:17 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Musí se omezit zdravotní péče i když zdravotní pojišťovny peníze mají?
Na účtech pojišťoven přebývá 18 miliard korun. Je čistě politické rozhodnutí, jestli se tyto peníze uvolní na platbu zdravotní péče, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zdravotní pojišťovny mají dostatek finančních prostředků a záleží jen na politicích, aby rozhodli, zda se peníze uvolní na zdravotnictví, prohlásil ve čtvrtek prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Deficit ve výši 10 miliard není dluhem pojišťoven, jde podle jeho slov jen o provozní výsledek.

Kubek je přesvědčený, že omezení dostupnosti péče není nutné. "I přes ekonomickou krizi zdravotní pojišťovny vybraly na zdravotním pojistném letos o zhruba dvě miliardy korun více než v loňském roce," řekl Kubek. Deficit 10 miliard, které uvádějí zdravotní pojišťovny, není podle něj žádný dluh, ale jen provozní výsledek. "Naopak na účtech pojišťoven přebývá 18 miliard korun. Je čistě politické rozhodnutí, jestli se tyto peníze uvolní na platbu zdravotní péče," řekl.

Rozhodně by neměl být v této chvíli trestaný lékař za to, že překročí limity na předepsané léky a vyšetření. "Lékař nemůže být trestán za to, že léčí svého pacienta v souladu s postupem lege artis. Oprávněnému postihu by se naopak vystavoval v případě, že by tak nepostupoval," řekl. Za současné limity pojišťoven a omezování lékařské péče může podle jeho slov špatně nastavená úhradová vyhláška.

Peníze z českého zdravotnictví podle Kubka utíkají zejména špatnou lékovou politikou i zbytečnými nákupy zdravotnické techniky. Zdravotnictví podle něj potřebuje také dostatek peněz pro ohodnocení svých lékařů a sester.

"Česká lékařská komora proto podporuje akci Lékařského odborového klubu s názvem Děkujeme, odcházíme. Zároveň vyzýváme i lékaře mimo nemocnice, aby se k této akci podle možnosti připojili," řekl Kubek.

Výzva odborového klubu nabádá lékaře v nemocnicích, aby ke konci roku podali výpověď. Odboráři požadovali, aby se základní plat nastupujícího lékaře vyšplhal k 1,5násobku průměrné mzdy v České republice a až k trojnásobku pro plně graduovaného lékaře. Plat by se pohyboval v rozmezí od 35 tisíc do 70 tisíc korun.

"Praktičtí lékaři by se neměli stát stávkokazy a zachraňovat situaci v nemocnicích, odkud jejich kolegové odejdou. Neměli by tak například prodlužovat smlouvy o poskytnutí pohotovostní péče," uzavřel.

-Zuzana Fojčíková,Mediafax

K tématu:

- Plomby budou dál zadarmo, ministr zdravotnictví Heger ustoupil

- Gynekologové vybírají kromě 30 korun i tisícikorunový poplatek

Od půlky příštího roku budeme zřejmě platit za zdravotnický materiál

- Za šetrnější operaci si pacienti připlatí, co bude nadstandardní péčí?

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články